Ni års fengsel for angrep på tegner

Den 29 år gamle dansksomalieren Mohamed Geele er dømt til fengsel i ni år og utvisning fra Danmark for å ha forsøkt å drepe den danske tegneren Kurt Westergaard med øks.

Kurt Westergaard

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard har blitt utsatt for trusler og angrepsforsøk etter at han i 2005 tegnet en omstridt karikatur av profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Westergaard tegnet en av de omstridte karikaturene av profeten Muhammed som sto på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten i 2005.

29-åringen ble kjent skyldig i drapsforsøk og terrorvirksomhet i går, mens dommen ble avsagt i retten i Århus på Jylland i formiddag, men ble anket på stedet.

Ble angrepet med øks i sitt eget hjem

Sikkerhetstiltak i retten i Århus

Det var store sikkerhetstiltak under rettssaken mot Mohamed Geele.

Foto: Kim Haugaard / Scanpix

Aktor ba om en fengselsstraff på minst tolv år, samt utvisning fra Danmark på livstid, for mannen.

Hans forsvarer mente imidlertid at klienten ikke burde dømmes til mer enn seks år i fengsel.

Kurt Westergaard ble angrepet av Geele med øks i sitt eget hjem 1. nyttårsdag i fjor.

Kunstneren har forklart i retten at han er sikker på at han med nød og neppe unngikk å bli drept. mener han reddet livet ved å rømme inn på et spesialsikret bad. Mens han tilkalte politiet, hogget inntrengeren løs på badedøren med øks.

Westergaard har fortalt at angrepsmannen ropte « Du må dø! Du skal til helvete». På opptaket av Westergaards nødsamtale høres 20 øksehogg i døra.

Funnet skyldig i terror

Geele har innrømmet innbruddet, men sa at han bare ville skremme tegneren. Retten i Århus mente imidlertid at mannens angrep på Westergaard var et forsøk på å skremme den danske befolkningen og destabilisere samfunnet, skriver Jyllands-Posten.

Derfor ble 29-åringen funnet skyldig i terrorvirksomhet.

Westergaard har levd med trusler og strenge sikkerhetstiltak i årene etter at Jyllands-Posten trykket tolv karikaturer av profeten Muhammed.

Westergaards kontroversielle karikaturtegning sto først på trykk i den danske avisa Jyllands-Posten den 30. september 2005 sammen med elleve andre tegninger av profeten Muhammed under tittelen «Muhammeds ansigt».

Westergaards tegning av Muhammed med en bombe i turbanen var blant dem som var mest omstridt og skapte sterkest reaksjoner.

Både Westergaard og Jyllands-Posten er siden blitt utsatt for trusler og angrepsforsøk.

SISTE NYTT

Siste nytt