Hopp til innhold

New Zealand-terroren: Antatt gjerningsmann refererer til Breivik i manifest

Den antatte gjerningsmannen etter terroren på New Zealand skal ha skrevet et manifest der han hevder han har vært i kontakt med Anders Behring Breivik via hans støttespillere.

Angivelig gjerningsperson etter moskéterror

En video publisert i sosiale medier viser det som angivelig er gjerningsmannen Brenton Tarrant som filmer seg selv mens han utfører terrorangrepene. New Zealands statsminister Jacinda Ardern ber folk om å ikke dele videoen.

Foto: Social Media / Reuters

Australias statsminister bekreftet fredag at den mistenkte gjerningsmannen etter terrorangrepene mot to moskéer i byen Christchurch på New Zealand, er «en australsk høyreekstrem, voldelig terrorist».

Ifølge medier på New Zealand er den mistenkte gjerningsmannen Brenton Tarrant. Han skal ha kommet til New Zealand for å planlegge og utføre angrepene. Ifølge Radio New Zealand er han pågrepet.

Politiet bekrefter at minst 49 mennesker er drept. Ytterligere 48 blir behandlet for skader etter terroren, ifølge newzealandske medier.

Tre personer er pågrepet og én mann i slutten av 20-årene siktet for drap. Politiet ønsker foreløpig ikke å bekrefte om den drapssiktede er den antatte gjerningsmannen Brenton Tarrant.

Politiet vil heller ikke kommentere om det var samme gjerningsperson i begge moskeene.

En amatørvideo lagt ut på sosiale medier viser det som angivelig er pågripelsen av en av de mistenkte for terroren på New Zealand.

En amatørvideo lagt ut på sosiale medier viser det som angivelig er pågripelsen av en av de mistenkte for terroren på New Zealand.

Publiserte manifest

En video i sosiale medier viser det som angivelig er gjerningsmannen som utfører angrepet mens han filmer. Det har også blitt delt et manifest som angivelig er skrevet av gjerningsmannen.

Manifestet viser at skribenten var besatt av en nasjonalistisk voldelig motstand mot islam, skriver Sydney Morning Herald.

NRK har sett det som trolig er manifestet.

Forfatteren av dokumentet oppgir ikke navn, men omtaler seg selv som en hvit mann på 28 år, født inn i arbeiderklassen i Australia. Han skriver om en normal oppvekst, men at han var lite interessert i skole og utdanning.

I dokumentet utdyper forfatteren, som angivelig er Tarrant, motivet for terrorangrepet, som han skal ha planlagt i tre måneder.

Han vil hevne seg etter flere terrorangrep i Europa, og nevner konkret svenske Ebba Åkerlund (11) som var en av fire personer som ble drept i et lastebilangrep i Stockholm i 2017.

Han ønsker også å sterkt redusere innvandringen til Europa, og å skape splittelse mellom det han omtaler som «det europeiske folket og inntrengerne». Forfatteren sier at han frykter et «folkemord på hvite» på grunn av lav fødselsrate og høy innvandring.

Videre viser han til en høyreekstrem konspirasjonsteori kalt «the great replacement», som ifølgje Wikipedia påstår at den hvite, kristne befolkningen i Europa blir erstattet av ikke-europeere gjennom massemigrasjon og demografisk vekst.

Kartet viser hvor de to moskeene som ble angrepet ligger i den newzealandske byen Christchurch.

Referanser til Breivik

I manifestet skriver det som angivelig er gjerningspersonen: «Jeg støtter mange av dem som står opp mot etnisk og kulturelt folkemord».

Så lister han opp gjerningspersonene bak henholdsvis varebilangrepet ved moskeen i Finsbury Park i London i 2017, det rasistisk motiverte angrepet på en skole i Trollhättan i 2015, den rasistisk motiverte skytingen mot italienske migranter i 2018 og skoleskytingen i Charleston i 2015.

I samme setning nevner han Anders Behring Breivik og hevder at han har vært i kontakt med nordmannen. Han skriver også at han har fått støtte for sine planer av Breiviks støttespillere.

Forfatteren skriver at Breivik er den eneste han virkelig hentet inspirasjon fra.

Både fengselet og advokaten til Breivik mener det er nærmest umulig at terroristen kan ha vært i direkte kontakt med Breivik.

Videre kaller han USAs president Donald Trump et «symbol på fornyet hvit identitet». Samtidig støtter han ikke Trump som politiker og leder.

Det hvite hus fordømmer terrorangrepet.

Laster Twitter-innhold

Den antatte gjerningsmannen skriver også mye om voldtekter som skal være begått av britisk-pakistanske menn i Storbritannia.

I tillegg peker han på den amerikanske, konservative kommentatoren og Trump-tilhengeren Candace Owens som en viktig inspirasjonskilde. Owens selv avviser på Twitter at hun har noe som helst med angrepet å gjøre.

Skriveriene er et ekko av det Anders Behring Breivik skrev i sitt manifest, oppsummerer Sydney Morning Herald. Han refererer også mye til serbiske nasjonalister.

Skadet person etter skyting på New Zealand

Minst 40 personer skal være drept og ytterligere 20 alvorlig skadd etter terrorangrepene mot to moskeer i Christchurch på New Zealand.

Foto: Stringer . / Reuters

Forfatteren skal ha begynt på manifestet i januar, og det skal ha blitt redigert senest i går, ifølge en amerikansk journalist, som har analysert metadataene til originaldokumentet.

Der går det også fram at forfatteren av dokumentet er Tarrant.

Matthew Keys om manifestet
Foto: Skjermdump

I dokumentet skriver forfatteren selv at han egentlig hadde et manus på 240 sider som gikk dypere inn på ulike tema han var opptatt. Men to uker før angrepet slettet han alt, for så å starte på nytt.

– Lappeteppe av ideologier

Ekspert på høyreekstreme miljøer, journalist og forfatter Øyvind Strømmen, sier til NRK at forfatteren har sydd seg et lappeteppe av ideologiske inspirasjonskilder fra ulike former for høyreekstrem ideologi.

Foruten referanser til Breivik, peker forfatteren også på den britiske fascistlederen Oswald Mosley, som var aktiv før og etter 2. verdenskrig.

– Man finner åpenbar inspirasjon fra både amerikansk høyreekstremisme og nynazisme og fra tankegods man kjenner igjen fra den identitære bevegelsen. Det er vevd sammen til en personlig miks, sier Strømmen.

Analytiker: Helt tydelig en hvit nasjonalist

Sikkerhetsanalytiker Paul Buchanan sier til Radio New Zealand at han har lest det såkalte manifestet.

– Det er helt tydelig at mannen er en hvit nasjonalist, sier han.

Buchanan sier videre at terroristen trolig ikke var en enslig ulv, og at han kan ha hatt støttespillere i Christchurch.

Han mener også det er tydelig at gjerningsmannen enten har vært i militæret eller at han har fått opplæring av en med militær trening.

Al Noor Mosque

Rundt 30 mennesker skal ha blitt drept i et angrep mot Al Noor-moskeen i byen Christchurch på New Zealand fredag formiddag lokal tid.

Foto: Stringer / Reuters

Den 28 år gamle mannen beskriver Australia som en slags europeisk utpost, som er politisk apatisk.

Den australske statsministeren Scott Morrison, som har blitt informert om det som står der, sier manifestet syder av hat.

Solberg: Må bekjempe ekstremisme

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin medfølelse overfor de pårørende til de drepte etter terrorangrepene.

– Selv om det er på andre siden av jorda er det en sterk påminnelse om hvor viktig det er å bidra til å få ned spenninger, jobbe mot ekstremisme og ha solidaritet med hverandre når noe sånt skjer.

– Gjerningsmannen skal ha lagt ut et manifest på over 70 sider, hva tenker du om det?

– Det gir dessverre assosiasjoner til en situasjon i Norge som er et av de verste punktene i vår tid. Det viser at det internasjonale arbeidet mot ekstremisme er ekstremt viktig.

SISTE NYTT

Siste nytt