New Zealand finner ingen russere som kan utvises

New Zealand sier de gjerne vil utvise russiske spioner i solidaritet med Storbritannia etter giftangrepet i Salisbury. Problemet er at de ikke finner noen.

Jacinda Ardern

Statsminister Jacinda Ardern under et besøk i Sydney, Australia, 2. mars 2018. Tirsdag ble det kjent at Australia utviser to russiske diplomater, men for New Zealand har det vist seg vanskelig å vise konkret solidaritet med Storbritannia.

Foto: POOL / Reuters

USA, 14 EU-medlemmer, Norge, Australia og flere andre land bekreftet mandag at de utviste russiske diplomater som svar på giftangrepet i Salisbury.

Til sammen vil langt over hundre russere bli utvist fra minst 23 land.

New Zealand, en tidligere britisk koloni som er en nær alliert av Storbritannia, har i prinsippet tilbudt solidaritet, men innrømmer at de rett og slett ikke har noen russere de kan utvise.

Dermed er det lite de kan gjøre for å vise støtte.

Jacinda Ardern

New Zealands statsminister Jacinda Ardern hadde 22. mars besøk av USAs tidligere president Barack Obama i Auckland. Sosialdemokraten Ardern ble i høst tatt i ed som statsminister i New Zealand og er landets yngste leder på mer enn 150 år.

Foto: HANDOUT / Reuters

Australia utviser to russiske diplomater

Australske myndigheter varslet tirsdag at de vil utvise to diplomater som antas å være etterretningsagenter.

De to har syv dager på å forlate Australia, opplyser statsminister Malcolm Turnbull.

– Angrepet er en del av et større mønster av hensynsløs og bevisst oppførsel av den russiske staten, som utgjør en økt trussel mot internasjonal sikkerhet, sier statsminister Malcolm Turnbull.

Laster Twitter-innhold

Ingen uoffisielle russiske etterretningsoffiserer

–Vi har gjennomført en sjekk i New Zealand. Vi har ingen uoffisielle russiske etterretningsoffiserer her. Hadde vi hatt det, hadde vi utvist dem, sier statsminister Jacinda Ardern til statlig radio.

Ardern understreker at New Zealand «fortsatt vil undersøke videre tiltak som kan støtte det internasjonale samfunnet når det gjelder angrepet i Salisbury».

Russland har benektet at de sto bak giftangrepet, som førte til at den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble innlagt på sykehus i kritisk tilstand.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt