New Yorks myndigheter: Gjerningsmannen er tilknyttet IS

–Gjerningsmannen bak terrorangrepet på Manhattan har bånd til IS, hevder amerikanske myndigheter. President Donald Trump vurderer å sende han til Guantanamo.

– Basert på etterforskningen, ser det ut til at gjerningsmannen har planlagt dette i flere uker, og han gjorde dette i navnet til IS, sa New Yorks visepolitimester John Miller på en pressekonferanse i ettermiddag.
Han viser til flere notater som ble funnet på åstedet, på ett av dem sto det på arabisk at «IS vil eksistere for alltid».
Miller understreker at gjerningsmannen nøye har fulgt instruksjonene som IS har lagt ut på sine nettsider om hvordan et slikt angrep skal gjennomføres.

– En fordervet feiging

Guvernør Andrew Cuomo

Guvernør Andrew Cuomo hevder den antatte gjerningsmannen etter terrorangrepet på Manhattan er tilknyttet terrorgruppen IS.

Foto: Brendan McDermid / Reuters

– Gjerningsmannen bak angrepet på Manhattan ble radikalisert i USA, men har forbindelser til IS, hevder guvernøren i delstaten New York, Andrew Cuomo.

Uttalelsen kom i et intervju med CNN i dag.

Åtte ble drept og elleve skadet da en pickup meide ned personer på en travel sykkelsti på Manhattan i New York.

Terrorgruppen IS har mange ganger oppfordret sine tilhengere til å gjennomføre
angrep i landene som deltar i kampen mot ekstremistgruppa i Irak og Syria.

– En fordervet feiging, det er hva han er, sa guvernør Andrew Cuomo i TV-intervjuet.

Den antatte gjerningsmannen, usbekiske Sayfullo Saipov, ble skutt av politiet og pågrepet etter angrepet tirsdag. Guvernøren bekreftet at gjerningsmannen hadde en lapp med en påskrift som handler om IS.

Ekstremistene har det siste året gått på mange nederlag på slagmarken og mistet det aller meste av territoriet den har kontrollert.

New York er rammet av terror. Forbipasserende stoppet ved politiets sperrebånd

New York er rammet av terror. Forbipasserende stoppet ved politiets sperrebånd for å se åstedet.

Foto: Andres Kudacki / AP

Sayfullo Saipov bodde i byen Paterson i New Jersey. Han kom til USA i 2010, var gift og hadde barn. Saipovs kone er avhørt av politiet.

29-åringen arbeidet som sjåfør for Uber i tiden før angrepet.

Politietterforskere gjør undersøkelser ved bilen som ble brukt under terrorangrepet.

Politietterforskere gjør undersøkelser ved bilen som ble brukt under terrorangrepet.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Kan bli sendt til Guantanamo

I forbindelse med et regjeringsmøte i ettermiddag sa president Donald Trump at han vil vurdere å sende gjerningsmannen i New York til fangeleiren Guantanamo på Cuba.

Han sa også at han vil ha slutt på lotteriet der utenlandske statsborgere kan vinne oppholdstillatelse i USA. Gjerningsmannen kom til USA gjennom dette programmet.

Ifølge presidenten har det kommet 23 personer på familiegjenforening etter gjerningsmannen.

– Vi skal stanse denne galskapen, tvitret han onsdag.

Ifølge Trump fikk Sayfullo Saipov opphold gjennom et såkalt mangfoldighetsprogram som gjelder for visumsøkere fra land med lav utvandring til USA.

En Chuck Schumer-skjønnhet, kaller Trump programmet, med henvisning til demokratenes leder i Senatet.

–Vi kjemper hardt for immigrasjon basert på at man fortjener det, ikke på demokratenes lotteri-system. Vi må bli mye tøffere (og smartere), tvitret Trump onsdag.

Fordømmer angrepet

Ledere verden over fordømmer og beklager terrorangrepet i New York, der åtte mennesker ble meid ned av en 29-åring av usbekisk opphav.

– Jeg beklager de siste dagers terroristangrep i Somalia, Afghanistan og i går i New York, sa pave Frans til troende på Petersplassen onsdag.

Pave Frans taler på Petersplassen

Pave Frans taler på Petersplassen

Foto: Andrew Medichini / AP

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin kaller angrepet i New York «tragisk og umenneskelig», og en talsmann for iransk UD fordømmer terrorangrepet og kondolerer til ofrenes etterlatte.

Saudi-Arabia fordømmer også angrepet, Kuwait har sendt sine kondolanser til president Donald Trump og De forente arabiske emirater og Bahrain understreker at de slutter helt og fullt opp om USAs kamp mot terror.

Statsminister Erna Solberg og en lang rekke andre vestlige regjeringssjefer kondolerer også.

– Min dypfølte kondolanse til alle berørte av terrorhandlingen på Manhattan. Norge står med folket i New York, skrev hun på Twitter i dag tidlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt