New York Times: Trump vil ikke skrote Iran-avtalen

President Trump vil ikke trekke USA ut av Iran-avtalen, men ber Kongressen vurdere hvordan nye sanksjoner kan innføres, etter det New York Times erfarer.

Donald Trump

BEHOLDER AVTALEN: Ifølge New York Times vil president Donald Trump ikke gå så langt som å skrote atomavtalen med Iran.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Fredag ettermiddag norsk tid skal USAs president Donald Trump kunngjøre hva han akter å gjøre med atomavtalen som ble inngått med Iran i 2015.

Nå erfarer New York Times at Trump vil kritisere avtalen og hvordan Iran oppfyller sine forpliktelser, men at han ikke vil gå så langt som å trekke USA ut.

I stedet vil han ifølge avisen be kongressen om å etablere klare kriterier for å gjeninnføre sanksjonene mot Iran.

Trump kommer heller ikke til å kreve avtalen reforhandlet, vel vitende om at de øvrige landene som inngikk avtalen har satt ned foten for dette, melder NTB.

– Hvis USA trekker seg fra Irans kjernefysiske avtale, vil dette få svært negative konsekvenser, og Iran vil trolig også si opp avtalen, sa President Vladimir Putins talsmann Dmitry Peskov Kreml fredag, ifølge Reuters.

Langvarig motstand

Under avtalen fra 2015 samtykket Iran til å fryse atomprogrammet sitt, mot å få lettet på de internasjonale sanksjonene mot landet.

President Trump har vært en langvarig kritiker av avtalen, og har flere ganger foreslått å skrote den. Så langt har Trump-administrasjonen likevel gått god for avtalen.

Det presidenten legger frem vil ikke nødvendigvis tre i kraft. Kongressen har nå 60 dager på å bestemme seg for om sanksjoner mot Iran skal gjeninnføres.

PROTEST ATOMAVTALEN

PROTESTERER: Flere mennesker protesterte i Washington torsdag, hvor de oppfordret Trump til å ikke forlate atomavtalen med Iran.

Foto: Andrew Caballero-reynolds / AFP

Flere har over lang til prøvd å overbevise Trump om å ikke forlate avtalen.

Til og med kritikere har uttrykt at de er bekymret for at et brudd vil kunne isolere landet og svekke troverdigheten i det internasjonale samfunnet, skriver BBC.

Storbritannias statsminister Theresa May og Frankrikes president Emmanuel Macron har også rådet Trump til å ikke skrote atomavtalen.

Spekulasjoner skaper uro

Spekulasjoner rundt at Trump kunne nekte å godkjenne avtalen på nytt, har skapt reaksjoner blant både allierte og partifeller.

Rouhani

VALGT FOR Å BEDRE FORHOLDET I VESTEN: Da Irans president Hassan Rouhani ble valgt i 2013, var det fordi han lovet å bedre økonomien for folk flest og styrke forholdet til Vesten. Stikkordet var da atomavtalen.

Foto: Bebeto Matthews / AP

Forsvarsminister James Mattis sa under en senatshøring tidligere denne måneden at det ikke var i USAs interesse å bryte avtalen.

Talsmann for det iranske parlamentet Ali Larijani, sa fredag at det ville lede til «globalt kaos» om USA trekker seg ut av atomavtalen.

– Forlater USA atomavtalen, betyr dette slutten for internasjonalt samarbeid, uttalte Larijani fredag, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Iran håper at Russland vil spille en viktig rolle i å løse situasjonen, sier Larijani videre.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo senest i september fast at Iran etterlever sin del av atomavtalen.

– Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen i USA har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned, og Trump-administrasjonen har to ganger tidligere i år motvillig innrømmet at iranerne overholder avtalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt