Hopp til innhold

New York Times: Trump beordret torsdag angrep mot Iran

President Donald Trump skal i løpet av natten ha advart Iran om at et amerikansk angrep mot Iran var nært forestående, hevder iranske tjenestemenn. Ifølge New York Times skal Trump ha beordret angrep mot flere iranske mål, men så trukket ordren tilbake.

Donald Trump

President Donald Trump skal ha beordret angrep mot flere iranske mål, for å så trekke ordren tilbake, melder New York Times.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Ordren ble gitt i kjølvannet av at iranske styrker natt til torsdag skjøt ned en amerikansk drone. Mens iranerne hevder dronen befant seg over iransk territorium, påstår amerikanerne at dronen var i internasjonalt luftrom.

Operasjonen skal allerede ha vært på et tidlig stadium, ifølge New York Times, da den ble avblåst, med fly i lufta og skip i posisjon. Ifølge avisas kilder hadde Trump godkjent angrep på en håndfull mål, som radarstasjoner og rakettbatterier.

– President Trump godkjente militærangrep mot Iran til gjengjeldelse for nedskytingen av en amerikansk etterretningsdrone, men trakk godkjennelsen tilbake torsdag kveld, opplyser en ansatt i Trumps administrasjon.

Advarte Iran

Iranske tjenestemenn fortalte til Reuters fredag at Teheran i løpet av natten mottok en melding fra USAs president via Oman om at en amerikanske angrep var nært forestående. I meldingen fra Trump skal det ha kommet frem at Trump var imot en krig med Iran, men at han ønsket å snakke med Teheran om ulike problemer. Trump skal så ha gitt Iran kort tid til å svare.

– Vi gjorde det klart at lederen (Ayatollah Ali Khamenei) var mot samtaler, men at budskapet skulle videreføres, skal en iransk talsperson ha uttalt anonymt til Reuters.

Siste nytt om saken:

New York Times skriv at Trump gav ordre om angrep mot Iran. Utanriksjournalist Hallvard Sandberg fortel det vi veit.

New York Times skriver at Trump gav ordre om angrep mot Iran. Utenriksjournalist Hallvard Sandberg forteller om det vi vet

Intense diskusjoner

Årsaken til at Trump endret mening er ikke kjent, skriver avisa, som også gjengir at det skal ha vært intense diskusjoner mellom presidentens sikkerhetsrådgivere, lederne i Kongressen og militære ledere.

Tidligere torsdag omtalte han Irans nedskyting av en amerikansk militær drone som en «stor feil».

Laster Twitter-innhold
Skjøt ned drone av denne typen

En amerikansk kilde bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at en drone av denne typen, en U.S. Navy MQ-4C Triton, er skutt ned. Dronetypen er utstyrt med infrarøde kameraer, så den kan overvåke gjennom skydekke.

Foto: Handout . / Reuters

Det er ikke klart om Trump rett og slett endret mening rundt et angrep eller om det var administrasjonen som endret kurs pga. logistikk eller strategi. Det er heller ikke klart om planene for et angrep fortsetter.

Den foreløpige avbrutte operasjonen satt en stopper for det som ville vært presidentens tredje militære handling mot mål i Midtøsten. Trump har to ganger tidligere slått til mot mål i Syria, både i 2017 og 2018.

Hverken Pentagon eller Det hvite hus vil kommentere opplysningene, men ifølge New York Times er avisen ikke bedt om å holde tilbake artikkelen.

Klar advarsel

Vårin Alme

Statsviter og kommentator på Amerikansk politikk, Vårin Alme mener det er liten tvil om at situasjonen er spent, og at mye avhenger av partenes intensjoner og at de evner å holde hodet kaldt og hindre unødig eskalering.

– Vi vet lite om hva som ligger bak Trumps vurderinger og beslutninger, men fra uttalelsene hans kan det virke som om årsaken til at han valgte å snu i saken var at det var en drone som ble skutt ned. Han kom med den klar advarsel til Iran da han sa det hadde utgjort en stor forskjell om det hadde vært snakk om et bemannet luftfartøy, sier statsviter og kommentator på Amerikansk politikk, Vårin Alme til NRK.

Signalene fra Det hvite hus har vært at Trump vil foreta noe militært i begrenset omfang for å stoppe iransk aggresjon. Det sier Hilmar Mjelde, forsker og USA-ekspert ved Institutt for informasjon og medievitenskap Universitetet i Bergen til NRK.

Hilmar Mjelde

Forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde mener det ikke vil være aktuelt for Trump å gå inn med 150 000 soldater på bakken i Iran.

– Vi snakker ikke om noen storskala inngripen, med mindre USA mener Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen. USA vil i så fall se en slik eventuell militær handling som noe som skal støtte opp om den politiske og diplomatiske strategien. Det foreligger ingen plan for regimeskifte fra Trump sin side, mener Hilmar Mjelde.

Innfører flyrestriksjoner

I morgentimene kom også meldingen om at den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har innført et umiddelbart forbud mot alle amerikanske flyginger over Iran eller over Persiabukta eller Omanbukta.

Laster Twitter-innhold

Ordren ble gitt som en følge av den høye militære aktiviteten i området og den spente politiske situasjonen etter at Den iranske Revolusjonsgarden torsdag hadde skutt ned den amerikanske dronen til en verdi av 1,1 milliarder kroner et døgn tidligere.

– Dette representerer en risiko for amerikanske flyginger og økt fare for feilvurderinger eller feilidentifisering. Dette er vist ved den iranske bruk av bakke-til-luftrakett i nærheten av sivile luftruter over Omanbukta, skriver FAA i sin ordre.

SISTE NYTT

Siste nytt