Professor i journalistikk: Trump vinner kampen mot pressen

New York (NRK) Hver tredje amerikanere stoler ikke på mediene og ser Donald Trump som den viktigste kilden til nyheter om president Trump. Derfor vinner Trump kampen mot mediene, mener medieprofessor Jay Rosen.

Jay Rosen, professor ved New York University

Jay Rosen er professor i journalistikk ved New York University. Han er bekymret over utviklingen som sprer seg.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

På den internasjonale dagen for pressefrihet tegner den amerikanske professoren et dystert bilde av kårene til den frie journalistikken i USA.

Jay Rosen ved New York University har i flere tiår forsket på hva slags journalistikk som er effektiv.

Han mener pressen står svakere enn på lenge med Trump som president.

– Rundt en tredel av stemmeberettigede amerikanere sier de ikke stoler på media, og mange republikanere ser Donald Trump som den viktigste kilden til nyheter om Donald Trump. Makten er altså kilde til hva makten gjør. Det er slikt en ser i autoritære systemer, sier Jay Rosen til NRK.

President Donald Trump snakker med reportere om bord i Air Force One

Misnøye eller angrep på mediene er ikke noe når det gjelder amerikansk politikk, men Donald Trump har tatt det til et helt nytt nivå, ifølge amerikanske medievitere.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Sprer seg utover

På kontoret sitt ved universitetets institutt for journalistikk forklarer Rosen hvorfor han mener pressen sakker akterut til tross for satsing på faktasjekking og graving i nyhetene som kommer fra Det hvite hus.

– Det gjøres mye bra arbeid, men det hjelper ikke når bare 50–60 prosent av folket tror på medier generelt, sier professoren.

– Jeg tror journalister og mediehus i større grad må ta innover seg at vi befinner oss i en virkelig mediekrise. Og vi ser at det som skjer i USA sprer seg til andre land og deres ledere.

– Mediene må lage en strategi hvor eksempelvis nasjonale aviser som The New York Times, som har store ressurser, samarbeider med lokale medier i områder av landet der Trump står sterkt. Slik kan tilliten til mediene ute i landet øke, tror Rosen.

Det er spesielt republikanske velgere som sier de har mistet tilliten til media generelt og de store mediehusene spesielt. Det viser tallene til Gallup, som har målt velgernes syn på media siden 1972. Den samme nedgangen finnes ikke blant uavhengige og demokratiske velgere, med unntak av år 2000.

Medieprofessor Rosen mener republikanske velgere nå blir påvirket av Trumps stadige angrep på pressen.

Medieprofessor Jay Rosen er bekymret for hva som skjer

SE INTERVJU: Medieprofessor Jay Rosen er bekymret for at Trumps diskreditering av mediene sprer seg, både innad i USA og utenfor.

Han tror mediene må endre seg, hvis krisen ikke skal bli enda større.

– Mediene må være så tillitsvekkende som mulig, for at tilliten til dem skal opprettholdes. Dette innebærer mer innsyn og åpenhet, at man viser for leserne hvilke beviser en avsløring eller en sak bygger på, være rask til korrigere hvis det er noe feil, vise prioriteringene man har gjort og lignende, sier Rosen.

Kritisert komiker

Det vakte mye oppstyr da komiker Michelle Wolf kom med harde angrep på president Trump og pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders på den årlige middagen for korrespondentkorpset i Det hvite hus.

Komikaren Michelle Wolf

Ikke alle likte Michelle Wolfs harselas med president Donald Trump under den årlige korrespondentmiddagen.

Noen journalister mente Wolf var ufin og gikk for langt.

Rosen mener hele middagen har utspilt sin rolle for flere år siden.

– Dette er en middag hvor journalister og makthaver later som de er enige om hvor viktig en fri presse er. De er ikke enige om dette i det hele tatt. Mange journalister snakker fortsatt som om Trumps angrep på dem ikke er så viktige, og ikke er det de høres ut til å være. De tar feil, sier Rosen.

– Metodene hans sprer seg, ikke bare til andre amerikanske politikere, slik vi ser tegn til, men også til ledere i andre land. De føler seg oppmuntret av hva presidenten i USA gjør, sier Rosen.

For mange utropstegn

I dag er det saken om hvem som betalte hysjpengene til pornostjernen Stormy Daniels som er den store i USA.

– Blir det for mange slike saker i dekningen av Trump?

– Det er et problem med de stadige utropstegnene. På en måte håper Trumps hjelpere at masse støy og uro rundt slike saker vil gjøre vanlige folk så utmattet at de slutter å følge med, sier Jay Rosen.

SISTE NYTT

Siste nytt