NRK Meny
Normal

New York-museum lar deg bruke 18 karats toalett

Vil gi publikum en intim kunstopplevelse når de gjør sitt fornødne.

Gulltoalett

ET VISST STED: Gulltoalettet er prikk likt toalettet som sto her tidligere – men utført i gull.

Foto: Kristopher McKay / Ap

Gulltoalettet, som den italienske kunstneren Maurizio Cattelan står bak, er på plass i et unisextoalett i Guggenheim-museet i New York.

– Verket gjør et ekstravagant luksusprodukt som tilsynelatende er skapt for 1 prosent av befolkningen, tilgjengelig for alle, skriver museet på sin nettside.

Den amerikanske drømmen

Det er ikke kjent hvor mye toalettet har kostet å lage, ei heller hvor mye det veier. Kiloprisen for gull er for tiden snaut 350.000 kroner.

Gull-toalett

Verken museet eller kunstneren har sagt hvor mye toalettet kostet å lage.

Foto: WILLIAM EDWARDS / Afp

Alle som løser billett til museet, kan benytte seg av fasilitetene. Inngangsbilletten koster 15 dollar – drøyt 120 norske kroner.

– Enten du spiser en lunsj til 200 dollar eller en pølse til 2 dollar, er resultatet det samme, toalettmessig, sier kunstneren om verket, ifølge The New Yorker.

– Cattelans toalett er et spark til overfloden i kunstmarkedet, men minner oss også om den amerikanske drømmen med muligheter for alle. Til syvende og sist minner toalettet oss om den uomtvistelige fysiske virkeligheten av vår felles menneskelighet, skriver museet.

Endrer vaskerutinene

Duchamp Fountain

Det er ikke første gang toaletter blir kunst. Her er Marcel Duchamps verk Fontaine, som fyller 100 år til neste år, utstilt i Tate Modern i London.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Toalettet er en eksakt kopi av toalettet som sto på samme plass før – bare utført i gull. Den ventede økningen i bruken av toalettet, samt det dyre materialvalget, gjør at museet må legge om vaskerutinene.

– Vi vil bruke andre rengjøringsmidler enn vanlig. Noen vil vaske toalettet hvert kvarter med spesielle vaskeservietter, som ikke har duft og farge. Toalettets farge vil endres over tid, og vi må trolig pusse det underveis, forklarer museumskonservator Nathan Otterson til bladet.

Guggenheim-museet

Guggenheim-museet i New York.

Foto: STAN HONDA, Stan Honda, Foto: Stan Honda / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt