New York-guvernør: Eksplosjonen var en terrorhandling

– Eksplosjonen på Manhattan lørdag kveld var en terrorhandling, sier New York-guvernør Andrew Cuomo. Foreløpig er det ingen tegn til at internasjonale terrorgrupper sto bak.

Etterforskere jobber på åstedet i New York
Foto: Craig Ruttle / Ap

– Vi skal finne de som plasserte disse bombene, og de skal straffes sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo da han møtte pressen på åstedet i Chelsea i New York i formiddag amerikansk tid.

Guvernøren slo fast at eksplosjonen lørdag kveld var en terrorhandling, men at det så langt ikke er noen tegn til at internasjonale terrorgrupper sto bak.

– Det er likevel veldig tidlig, og etterforskningen er helt i startfasen, sa Andrew Cuomo.

Ingen har sålangt tatt på seg ansvaret for bombeeksplosjonen, opplyste New Yorks politisjef James O'Neill på en pressekonferanse for kort tid siden. Alle de 29 personene som ble skadet, er nå utskrevet fra sykehus.

Andrew Cuomo

New York-guvernør Andrew Cuomo forlater stedet som ble rammet av eksplosjonen i natt.

Foto: BRYAN R. SMITH / Afp

Fant bombe nummer to

Bare et par kvartaler unna åstedet i Chelsea på Manhattan, fant politiet et annet sprenglegeme i natt. Ifølge CNN skal det dreie seg om en trykkoker med ledninger festet til en innretning på utsiden. Anonyme kilder forteller at trykkokeren skal ha inneholdt eksplosiver, og fremsto som en ekte bombeanretning.

Laster Twitter-innhold

Fjernet med robot

New York-politiets bombegruppe fjernet i morges den mistenkelige innretningen med en robot, og fraktet den til en skytebane i Bronx hvor den ble destruert

Trykkokere har tidligere blitt brukt til å konstruere bomber, blant annet ved angrepet mot Boston maraton i 2013 der tre mennesker ble drept og mer enn 260 skadet.

Politiet søker etter mistenkelige gjenstander

Politiet søkte etter flere bomber i kvartalet rundt åstedet i natt

Foto: Andres Kudacki / Ap

Søker mistenkelig person

Samtidig fortsetter etterforskningen på åstedet i Chelsea. Politiet mener eksplosjonen som skadet 29 personer ble utløst av en bombe gjemt i en søppelkasse. En overvåkingsvideo fra området skal ifølge CNN vise en person i nærheten av eksplosjonsstedet kort tid før bomben gikk av. Politiet forsøker nå å fastslå om denne personen kan settes i sammenheng med eksplosjonen.

– «Villet handling»

På en pressebrifing ved åstedet i natt sa New Yorks ordfører Bill de Blasio at mye tyder på at eksplosjonen var en «villet handling»

New Yorks ordfører Bill de Blasio

New Yorks ordfører Bill de Blasio ved åstedet på Manhattan

Foto: SPENCER PLATT / Afp

– Det er omfattende skader, men heldigvis ser det ikke ut til at noen står i fare for å miste livet, sa ordføreren.

Han forsikret samtidig storbyens innbyggere om at alle nødetatene og deres føderale partnere jobber med å håndtere hendelsen.

Travelt barområde

Eksplosjonen skjedde på West 23rd Street i bydelen Chelsea, rundt kl. 02.30 norsk tid. Chelsea er et travel utelivsområde, med mange barer og restauranter.

Ifølge New York Post skjedde eksplosjonen i en søppelkasse utenfor et hjem for blinde. Flere vinduer i den 14 etasjer høye bygningen ble blåst inn. Det skal også ha vært et treningssenter i bygningen.

Hele kvartalet er sperret av og to nabobygninger er evakuert. Det ligger store mengder glass fra knuste vinduer og bygningsrester.

NEW YORK-BLAST/

Hele kvartalet rundt åstedet er sperret av og to nabobygninger er evakuert

Foto: RASHID UMAR ABBASI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt