For pen for fred?

Da Pakistan - etter 64 år - for første gang utnevnte en kvinnelig utenriksminister gjorde de det «grundig». Hina Rabbani Khar er med sine 33 år også den yngste utenriksministeren i landets historie. Og den vakreste og mest motebevisste.

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Da hun besøkte India nylig fikk hun betydelig politisk oppmerksomhet, men sjelden har en utenriksministers personlige fremtoning - uansett land - vært gjenstand for så stor interesse.

Kritikerne hevder at glamourskildringene overskygget dekningen av de politiske samtalene.

Paparazzier

Et besøk i New Delhi av en pakistansk utenriksminister går uansett aldri upåaktet hen. Det er en like sjelden som viktig begivenhet og den får alltid bred omtale. Men denne gangen var det annerledes.

På grunn av sitt filmstjerneutseende fikk Hina Khar spesialbehandling. «Wow!»-faktoren ble en del av historien, billedlagt og beskrevet.

Da hun ble spurt om dette på indisk TV, svarte hun avvæpnende at det dette hadde mer med nysgjerrighet rundt henne som nykommer å gjøre. Og at hun tok det i beste mening.

Da hun kom hjem til Pakistan, derimot, sukket hun over behandlingen hun hadde fått av nabolandets presse: «Det var paparazzier over alt!»

Hun la til at mediene ikke kan oppføre seg slik og påpekte at en mannlig kollega aldri ville blitt bedømt ut i fra snittet i dressen han hadde på seg.

Nå raser pressedebatten i India: «Hvor pen kan en utenriksminister være før det går ut over de politiske resultatene og på journalistenes integritet løs?»

Seriøse forhandlinger

Indiske medier dekket selve besøket på en ordentlig og profesjonell måte: Omtale av dagsorden og forventninger i forkant, referat fra hvem hun møtte og hva de snakket om underveis, og skikkelige oppslag i bakkant av resultater, avtaler og fremdriftsplaner.

Når Pakistan og India snakker sammen på høyt politisk nivå, er det en høflig og korrekt tone, men det er ingen «Dear Condi»-stemning.

Til det er temaene for alvorlige, virkelighetsoppfatningen for ulik og - i denne sammenheng - aldersforskjellen for stor.

Indias mannlige utenriksminister S. M.Krishna er 45 år eldre enn sin pakistanske kollega og så - ifølge en indisk avis - ut som en «permanent søvngjenger» ved siden av den friske og ungdommelige gjesten - og skjønnheten.

Nytt moteikon

«Hun er flottere enn den nye hertuginnen av Cambridge. Ta den, verden!» var en tilfeldig uttalelse som ble gjengitt i indiske medier.

Hennes tradisjonelle pakistanske drakter hadde delikate farger og var - ifølge de som har greie på slikt - sydd i vestlig Dior-snitt og fikk med det en klassisk eleganse man knapt nok har sett maken til i indiske politiske kretser.

Hun ble sammenlignet med førstedamene Michelle Obama og Carla Bruni, som var her for et drøyt halvår siden - og besto prøven, slik vi leste kommentarene.

Hennes Jimmy Choo-sko og Hermès Birkin-veske ble spesielt fremhevet såvel i tekst som i bilde, sammen med hennes Roberto Cavalli-solbriller og det imponerende kjedet med South Sea-perler.

Kvinnelige utenriksministre er ikke så sjelden lenger. Flere av dem har både stil og utstråling, i tillegg til kunnskaper og autoritet.

Men ingen har kunnet gå rett inn i en Bollywood-produksjon - og uten å skifte antrekk tilfredsstilt det indiske skjønnhetsidealet.

Ny minister, nye muligheter!

Kanskje lot (mannlige?) indiske journalister seg blende av asessoarene, men samtidig ble Hina Khars meget bevisste egenpresentasjon ikke omtalt i et vakum.

33-åringen snakket både som en del av og på vegne av en ny generasjon.

Millioner av yngre mennesker på begge sider av Kontroll-linjen - de to landene er ikke en gang enige om hvor grensen går - er vokst opp med et delt Kashmir. Ikke en gang deres foreldre har noe forhold til den dramatiske delingen i 1947.

- Dette er et nytt kapittel. En ny begynnelse, sa den pakistanske utenriksministeren, og mange indere tok henne på alvor.

Indiske aviser la vekt på at Hina Khar var og er et friskt pust. Hennes væremåte skiller seg klart fra Pakistans 21 tidligere utenriksministre, og i sterk kontrast til mange av Pakistans tidligere politiske ledere, bærer hun på ingen måte militær uniform.

At hun med sin selvsikre trygghet klarte å skape beundring og begeistring i fiendens leir, er en prestasjon de færreste av hennes forgjengere har vært i nærheten av. På den måten fikk asessoarene en politisk betydning.

Ikke bare solbriller

I rettferdighetens navn skal det nevnes at de fleste indiske medier klarte å holde en viss distanse til den gjestende utenriksministeren fra erkefienden i vest.

Siden hun var et ubeskrevet blad, så ble det brukt mot henne at hun manglet erfaring.

Hun har riktignok vært statssekretær i det pakistanske finansdepartementet i totalt fem år og i utenriksdepartementet i et halvt år før hun ble forfremmet, men hun har ingen formell utenrikspolitisk bakgrunn.

Hun har hotellfagutdannelse og eier en meget eksklusiv restaurant på polobanen i Lahore, noe som - i hvert fall i India - ikke blir ansett for å være en tilstrekkelig kvalifikasjon.

Hun kommer fra en politisk familie og er meget velstående - noe den kostbare stilen mer enn antyder. Indiske medier har ikke lagt skjul på at hun i likhet med nesten alle pakistanske politikere, er nullskatteyter.

Og selv om hun påberopte seg å innlede et nytt kapittel, så skrev The Asian Age på lederplass at hun i forhandlingene «videreførte et grunnsyn som ikke er innstilt på å finne produktive løsninger».

Lett hoverende

I Pakistan har Hina Khar lenge vært en politisk kjendis. Det er snart ti år siden hun ble valgt inn i nasjonalforsamlingen, så det er ingen nyhet at tobarnsmoren er både vakker og velkledd.

Det er derfor med en smule nedlatende overbærenhet at Pakistans engelskspråklige og verdslige medier kommenterer indernes reaksjoner.

«Hun ble en umiddelbar «hit». The Indian media went gaga over her», skriver The Dawn .

De kritiserer indiske formuleringer og fraser, samtidig som de selv skriver at «...hennes ekstraordinære sosiale egenskaper var helt sentrale i de politiske forhandlingene...».

De kaller oppmerksomheten «positive hype», og avslutter med å takke dem som utnevnte Hina Khar til en så viktig posisjon og 33-åringen for å innfri forventningene.

Den pakistanske avisen viser selve utenriksministerembetet noe mer respekt, men det er som man aner en anerkjennende og samtykkende nikking mellom linjene til indernes beskrivelser av «den nye Diana», som hun betegnes som.

Og Hina Rabbani Khars aksjer skal ha steget kraftig på politikerbørsen i Islamabad etter New Delhi-besøket.

Ingen selvkritikk

Indiske medier ble riktig en smule overrasket over Hina Rabbani Khars krasse angrep på de indiske «paparazzier» da hun var tilbake i hjemlandet.

For bildene som ble brukt av henne er ikke tatt i smug. De er tvert i mot tatt i offisielle sammenhenger, der hun - bak Roberto Cavalli-solbrillene - ser rett i kameraet.

The Times of India skriver at «for en diplomat er positiv medieomtale - uansett årsak - alltid en gave. Hvilket gjør hennes anklager mot media så pussige.»

Noen påpeker at et slikt møte om kompliserte utenrikspolitiske temaer, er en vegg-til-vegg seanse der ytre, og tilsynelatende trivielle og irrelevante, detaljer spiller en rolle.

I en situasjon der frontene er fastlåst og mistilliten dyp, så gjelder det å skape en god forhandlingsatmosfære. Og det er ingen tvil om at Choo, Birkin, Cavalli og Dior bidro til det som i ettertid ble oppsummert som «et vellykket møte».

«Politikere, inkludert mannlige, benytter seg også av disse relativt enkle og harmløse virkemidlene: Sjarm og smil, sport og stil», skriver en kommentator.

Andre viser til medienes rolle.

«Lesere og seere er betalende kunder, og de forlanger både brød og sirkus. Vesentlighetskriteriene er blitt gammeldagse. Nå blandes smått og stort, det er ikke lenger noe skille mellom det som er viktig og det som er artig», skriver medieanalytikeren Santosh Desai i The Times of India .

Moderne nyhetsredaksjoner - også i India - har ikke det samme samfunnsoppdraget som tidligere, ansvaret er ikke lenger kun objektiv dekning av store nyheter; de vil gjerne også formidle «gode saker» og lage en «snakkis».

Det er ingen tvil om at den nye pakistanske utenriksministerens besøk ble en «snakkis» i India, og indiske journalister og redaktører ser ingen grunn til verken å legge seg flate eller be om unnskyldning av den grunn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt