NRK Meny
Normal

Nevnte ikke Clinton

Barack Obama talte til velgerne om hva han vil gjøre som USAs president - før resultatene hadde startet å komme inn fra West Virigina. Hillary Clinton ble ikke nevnt med ett ord.

Barack Obama i Thorngate Ltd., in Cape Girardeau, Missouri
Foto: Jae C. Hong / AP

Derimot rettet Obama all skytset mot John McCain.

Omgitt av tekstilarbeidere fra Thorngate Ltd i Cape Giradeau i Missouri, ikledd en dress sydd på fabrikken, langet han ut mot den republikanske rivalen.

Mer av det samme

- En ting er klart, navnet George W. Bush kommer ikke til å være på stemmesedlene i november. Ikke Dick Cheney heller. Duoen Cheney-Bush stiller ikke til valg, men Bush-Cheneys politikk vil være det. John McCain vil gi Bush-Cheney enda en periode, sa Obama - og forsøker å kline John McCain så tett opp til den mislikte duoen som mulig.

For en ny måling viser at 82 prosent av spurte amerikanerne mener USA har helt gått i feil retning under Bush.

- John McCain er å tilby det amerikanske folket det samme i fire nye år, som folket har hatt mer enn nok av i åtte år. Det er å stemme på de "wealthy and healthy", sa Obama.

Marerittet

Valgdagsmålingene viser at delstater som West Virginia fortsatt kan betraktes som et mareritt for Obama.

De har en stor andel av hvite arbeiderklassevelgere, som Demokratene er nødt til å få med seg i november skal de vinne presidentvalget mot John McCain.

Men som Obama fortsatt sliter med. Tallene fra West Viriginia viser det. 72 prosent av hvite velgere uten høyere utdannelse stemte på Clinton, 55 prosent av dem med utdannelse.

Hadde Al Gore vunnet West Viriginia i 2000, hadde han blitt president i stedet for George W. Bush. Heller ikke John Kerry lyktes for Demokratene i 2004. Mens ektemannen Bill vant delstaten i begge sine valg.

Derfor var da også talen Obama holdt i Missouri spekket med økonomiske argumenter rettet mot middel- og arbeiderklassen i alle delstater.

Tatt fra Clinton

- Det skal bli slutt på skattelette til de rike - som ikke trenger det og ikke en gang har bedt om det. Det skal bli slutt på skattelettene til selskap som flytter arbeidsplasser ut av USA.

- Jeg vil kutte inntektsskatten for de med ordinære lønninger, slik at de kan holde tritt med prisene.

- Alle i USA skal ha råd til helseforsikring. Jeg vil gjøre ordningen universiell - vi vil gå sammen med arbeidsgiverne og presse ned premiene, slik at dere i stedet kan forhandle om økte lønner på arbeidsplassene, sa han direkte rettet til dem rundt seg.

- Jeg er far til to barn, og jeg ville blitt gal om jeg visste at jeg ikke hadde råd til behandling hvis de hadde blitt syke, eller ikke betale for en helseforsikring - som skal være garantien.

- Men det er virkeligheten til mange - altfor mange. De som ikke har en helseforsikring skal få det, og de som ikke har råd, skal få subisider. Reglene skal forandres, slik at det ikke blir mulig for selskapene å nekte å gi folk en.

- Alle skal ha også ha en pensjonsplan. Man skal kunne gå av etter endt arbeidsliv med et liv i verdighet. Har man fulgt reglene, skal man ha noe igjen, sa Obama.

Den eneste antydningen han hadde til konkurrenten Hillary Clinton, var da han kom innpå det midlertidige kuttet i bensinavgiften Clinton og McCain sammen går for, for å lette byrdene for økonomisk pressede amerikanere.

- Denne bensinavgift-ferien, det er bare en gimmick, harselerte Obama.

- Vi skal investere i alternativt drivstoff, vi skal lage alternative biler, vi skal skape en grønn økonomi i USA. Stålverk kan bli til vindmøller, fortsatte han.

- Vi er nasjonen som har skapt den største middelklassen i verden. Den fortjener bedre, sa Obama.

Han lovet å gjøre slutt på krigene i Irak, knuse Al Qaida i Afghanistan, og bruke pengene på investeringer hjemme.

Forent i november

- Dette må være snodig for Clinton å høre på. Det er jo som å høre Clintons økonomiske program - argumenter hun har fokusert fra hun startet - som nå Obama bruker, konkluderte CNNs analytikerpanel.

Barack Obama bekymret seg ikke stort over at kampen mellom han og Clinton fortsatt varer, slik deler av partiet gjør.

- Det er mye snakk om hvor mye partiet er delt. Jeg er ikke bekymret, fordi det er for mye som binder oss sammen som parti. Det er for mye som står på spill i november, mente han som trolig blir partiets presidentkandidat i november.

Men som ikke helt klarer å riste av seg Clinton, heller.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt