Hopp til innhold

Trump truer med å saksøke Nevada etter vedtak om poststemming

Nevada har som åttende delstat i USA besluttet å åpne for stemmegivning via posten under høstens presidentvalg, til store protester fra president Donald Trump.

President Trump holder pressekonferanse 3. august 2020 i pressekonferanserommet i det hvite hus i Washington.

Trump var innom en rekke temaer på sin pressekonferanse i natt – blant annet det kommende presidentvalget. Han varslet at han ville utfordre vedtaket i Nevada gjennom rettssystemet.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters / NTB Scanpix

Delstatsforsamlingen i Nevada vedtok søndag kveld en lov som innebærer at registrerte velgere får tilsendt stemmeseddel som kan sendes inn via posten.

Loven må undertegnes av delstatens guvernør, demokraten Steve Sisolak, noe han ventes å gjøre.

Steve Sisolak

Nevadas guvernør, demokraten Steve Sisolak, ventes å undertegne en ny lov som åpner for stemmegivning via posten i delstaten under høstens presidentvalg.

Foto: John Locher / AP / NTB Scanpix

Sju andre delstater, blant dem California og Vermont, har tidligere åpnet for stemmegivning via posten som følge av koronapandemien, noe president Donald Trump hevder åpner for omfattende valgfusk. Det er en påstand eksperter har tilbakevist med henvisning til tidligere erfaringer.

Trump raser

Trump betegnet mandag morgen vedtaket i Nevada som «et ulovlig kupp» som vil gjøre det umulig for republikanere å vinne i delstaten.

– Vi møtes i retten, tvitret presidenten.

Demokratenes tidligere majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, applauderer Nevadas beslutning, og kaller Trumps kommentar desperat.

– Han lyver om delstatenes ledere og truer med en tullete rettssak bare fordi Demokratene har gjort det lettere for folk å avgi stemme, sier Reid.

Sår tvil om valgresultatet

På en pressekonferanse mandag kveld sådde Trump igjen tvil om stemmegivning via post og sa at valgresultatene i Nevada vil være upålitelige.

– Vi vil aldri vite hvem som vinner den staten, bedyret Trump, før han sa at administrasjonen vil gå til søksmål for å stoppe vedtaket.

Se hele Trumps pressekonferanse fra Det hvite hus i natt.

Biden: – Blank løgn!

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden sier president Donald Trump kommer med blank løgn når han sier at stemmegivning via posten vil åpne for valgfusk. Biden mener presidenten sier dette for å få fokus vekk fra egne feilgrep.

SISTE NYTT

Siste nytt