Hopp til innhold

Nettmøte: Hvorfor er Kina så rasende på Dalai Lama?

Hver gang den smilende og fredelige munken Dalai Lama blir mottatt i utlandet, utløser det kinesisk raseri. Og den norske regjeringen velger å unngå en fredsprisvinner for å blidgjøre Kina. Hva er det som skjer?

Dalai Lama i Oslo

Dalai Lama smilte og hilste på sine tilhengere langs Karl Johan onsdag.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Harald Bøckman

Harald Bøckman er sinolog, det vil si ekspert på Kina.

Foto: FRANCESCO SAGGIO/UiO

Harald Bøckmann har fulgt Kinas politikk overfor minoriteter i 50 år, og han er ikke i tvil om at det er storpolitikken som ligger bak når statsrådene glimrer med sitt fravær under Dalai Lama-besøket.

Bøckmann er sinolog, det vil si at han er ekspert på Kina. Han studerte i Beijing på 70-tallet og har siden fortsatt å forske på kinesisk politikk, språk, kultur og historie i 50 år. I dag arbeider han på Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo.

De senere år er han nektet innreise i landet fordi kinesiske myndigheter oppfatter ham som en kritiker. Han har blant annet kritisert Kina for måten de håndterte kritikken mot Beijing-OL på.

– Et stort og brennende spørsmål for kinesiske myndigheter nå, er håndteringen av etniske minoriteter. Frykten er stor for at de skal miste kontroll over minoritetene i Tibet, indre Mongolia og Xinjiang, sier Bøckmann.

Nettopp det ligger bak deres motstand mot Dalai Lama, som de oppfatter som en farlig separatist som ønsker selvstyre for Tibet, som i dag ligger under kinesisk styre.

Dalai Lama på balkongen

Dalai Lama takket for velkomsten fra balkongen på Grand hotell i Oslo onsdag.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

SISTE NYTT

Siste nytt