Nettkampanje hetser flyktninger i Tyrkia

Det store antallet flyktninger som har ankommet Tyrkia fører til oppblomstring av fremmedfrykt. I en nettkampanje sier tyrkere at de ikke vil ha syrere i landet.

Syrisk jente tigger på gaten i Istanbul

VANSKELIG FOR FLYKTNINGENE: En syrisk jente tigger på gaten i Istanbul. Landet som har tatt imot nærmere 3 millioner flyktninger til nå.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Etter at en tyrkisk gutt i den sørøstlige provinsen Sanliurfa i sommer ble angrepet med kniv og frastjålet sin mobil fra en som angivelig var fra Syria, har fremmedfrykten økt i Tyrkia. Demonstranter protesterer mot at flyktningene kommer til Tyrkia, skriver det arabiske nettstedet Alarabiya.

Forsøkt lynsjet

Det eskalerte videre da det 16. juli ble kastet stein på 50 butikker drevet av syrere i tyrkia. Flere syrere ble så forsøkt lynsjet etter en kampanje mot syrere ble opprettet på sosiale medier, skriver Alarabiya.

Kampanjen som går under navnet #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum «Jeg vil ikke ha syrere i mitt land», støttes av folk som mener de syriske flyktningene er en økonomisk og sosial byrde som tar jobbene fra tyrkerne.

Laster Twitter-innhold

«Syrere gå hjem», skriver denne personen på nettsiden. Og får støtte fra flere:

Laster Twitter-innhold

Det er også de som protesterer mot denne typen kampanje mot flyktninger:

Laster Twitter-innhold

Ikke overraskende

– Jeg er ikke overrasket over at en slik kampanje dukker opp nå. Jeg er mest overrasket

Morten Myksvoll

FORSTÅR REAKSJONEN: Tyrkia kjenner Morten Myksvoll tror det er de tyrkerne som ikke tjener noe på flyktningene som strømmer til landet, eller som har nasjonalistiske standpunkt som nå reagerer via nettkampanjen.

Foto: Privat

over at den ikke har dukket opp før, sier Morten Myksvoll, redaktør for nettstedet tyrkisk politikk.no på telefon til NRK fra Istanbul.

Krigen i Syria og flyktningkrisen har ført til at nærmere tre millioner flyktninger har funnet veien til Tyrkia.

– I den tyrkiske byen Kilis sør i Tyrkia på grensen til Syria er 50 prosent av innbyggerne nå fra Syria, det gjør noe med økonomien og matprisene. Da er det lett å legge skylden på flyktningene, sier Myksvoll.

Voldelige sammenstøt

Etter at president Recep Tayyip Erdogan i sommer foreslo at syriske flyktninger kan få statsborgerskap har debatten og fremmedfrykten økt. Det har vært flere voldelige sammenstøt mellom lokale og syrere, skriver Alarabiya.

I byen Bysehir i Tyrkia resulterte sparket på en gatehund i at en syrer ble drept og det ble kastet stein på boliger til syriske familier.

EU avtalen negativt

– Avtalen EU-landene og Tyrkia ble enige om i våres oppfattes også som negativt for mange tyrkere. Den slår fast at alle ulovlige immigranter som kommer til Hellas blir returnert til Tyrkia, sier tyrkiakjenner Morten Myksvoll til NRK.

– Når Europa sier de ikke vil ha flyktningene er det nok mange tyrkere som lurer på hvorfor de skal ta imot så mange. Det resulterer i at den nasjonalistiske opposisjonen protesterer. De som ikke tjener på flyktningene protesterer også, legger Myksvoll til på telefon fra Istanbul.

Syriske barn på gaten i Istanbul

TØFT FOR FLYKTNINGENE: En syrisk jente tigger på gaten i Istanbul, mens et annet barn sover ved siden av henne i Istanbul.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Selv sier Myksvoll at han ikke har merket noe til den spente stemningen mellom tyrkere og syrere, når han i disse dager har beveget seg rundt i gatene i Istanbul.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt