NRK Meny
Normal

- Viktig skritt i riktig retning

- Den israelske statsministerens støtte til en tostatsløsning i Midtøsten er et viktig skritt i riktig retning, sier USAs president Barack Obama.

Barack Obama
Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Men Obama er forsiktig i sin reaksjon på gårsdagens tale av den isralske statsministeren Benjamin Netanyahu.

Fortsetter samarbeid

Han er balansert i sin reaksjon på Netanyahus tale og tar ikke opp de vanskelige punktene i konflikten . Den israelske statsministeren ønsker nemlig en demilitarisert palestinsk stat som dermed ikke kan true Israel.

Netanyahu går heller ikke med på USAs krav om å stoppe utvidelsen av bosetningene på okkupert land.

På tross av harde vilkår, er likevel Netanyahus støtte til en egen palestinsk stat et markert skifte i politikken til Likud-lederen.

Obama sier han vil fortsette å samarbeide med alle parter for å få til en varig fred i Midtøsten.

- Dette er en test

Israel ønsker å teste hvor hardt den amerikanske regjeringen vil stå på kravet om palestinerne må få sin egen stat, tror den amerikansk analytikeren Tamara Cofman Wites ved tankesmien Brookings Institute.

Hun mener det fortsatt er uklart hvor sterkt press amerikanerne vil legge på Israel.

- Helt siden Netanyahus besøk i Washington i forrige måned har israelerne ønsket å teste hvor bestemt Obama-regjeringen er i forhold bosetninger og en palestinsk stat, sier Wittes.

Les også:

Negative palestinere

Direktør ved Norsk Utenrikspolitsk Institutt (Nupi) Jan Egeland påpeker at dette ikke nødvendigvis begynnelsen på en positiv utvikling. Palestinerne ser stort sett bare negative elementer i talen:

  • Israel skal være jødisk stat og palestinerne må godkjenne dette. Palestinerne ønsker å støtte den arabiske minoriteten i Israel. Den utgjør rundt 20 prosent av befolkningen og er i hovedsak muslimsk.
  • Jerusalem skal være israelernes hovedstad og bare deres.
  • Flyktningene får ikke vende tilbake.

Hamas: Dette er rasisme

– Denne talen gjenspeiler Netanyahus rasistiske og ekstremistiske ideologi og nekter det palestinske folket alle dets rettigheter, sier talsmann for Hamas Fawzi Barhum.

Talen var en gjentakelse av den israelske regjeringens politiske linje, sier talsmannen. Netanyahu sier i talen at palestinerne må velge mellom fred og Hamas:

– Den palestinske selvstyremyndigheten må opprettholde lov og orden på Gazastripen og overvinne Hamas. Vi vil ikke forhandle med terrorister som forsøker å ødelegge vårt land, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt