NRK Meny
Normal

Netanyahu: Å hindre iranske atomvåpen er viktigste oppgave

Benjamin Netanyahu gjør det klart at det å hindre Iran å utvikle atomvåpen, vil bli den viktigste oppgaven for den nye israelske regjeringen.

Statsminister Benjamin Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu avla selv stemme i Jerusalem i dag.

Foto: Uriel Sinai / Ap

I sin seierstale sent tirsdag kveld sa Netanyahu også at han vil gjøre alt han kan for å få til en bredest mulig koalisjon. Det er foreløpig uklart om han vil søke innover mot sentrum-venstre for å få til en regjering, eller om han vil søke støtte hos de mange småpartiene på høyresiden.

– Militær styrke

Benjamin Netanyahu sa også i talen sin at et av hovedprinsippene for hans nye regjering vil være å opprettholde landets militære styrke i møte med de store utfordringene landet står overfor

Valglokalene i Israel stengte klokken 21 norsk tid, og samtidig kom de første valgdagsmålingene.

De viste at Netanyahus parti Likud og Yisrael Beiteinu, som Likud har felles liste med, er i tet i valget på ny nasjonalforsamling.

De ligger an til å gjøre et langt dårligere valg enn sist, men det går likevel mot en ny periode i statsministerstolen for Netanyahu.

Langt jevnere enn ventet

Valgresultatet blir trolig langt jevnere enn det målingene i forkant av valgdagen har tydet på.

Ifølge en valgdagsmåling som den israelske kanalen Channel 2 har offentliggjort, får Likud-Beitenu 31 av de 120 setene i Knesset, klart færre enn ventet, etterfulgt av sentrumspartiet Yesh Atid som får 19 seter.

Ifølge AFP ligger det israelske arbeiderpartiet an til å få 17 seter, mens det ytterliggående høyrepartiet Jødiske hjem får 12.

Valgdagsmålingene tyder på at sentrum-høyre-partiene får et flertall på 61–62 representanter, langt mindre enn ventet, mens sentrum-venstre-blokken vil få 58–59 representanter.

Netanyahu takket velgerne

Til tross for at det ligger an til å bli et langt dårligere resultat enn ventet, har Netanyahu allerede takket velgerne for tilliten.

– Jeg takker Israels folk for å ha gjenvalgt meg, sier han tirsdag kveld.

– Jeg ønsker å takke de millioner av israelere som brukte sin demokratiske rett i dag.

Han legger til at velgerne har vist at de vil at han skal sette sammen en bred koalisjon.

– Basert på valgdagsmålingene er det tydelig at Israels innbyggere vil at jeg skal fortsette som statsminister, og at jeg skal få på plass en så bred koalisjon som mulig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt