NRK Meny
Normal

Netanyahu: – Vi trekker oss aldri fra Golan

Israels statsminister Benjamin Netanyahu garanterer at Israel aldri vil gi fra seg de omstridte Golanhøydene til Syria. Han sier at dagens grenser mellom de to landene ikke vil bli justert. Norske Midtøsten-eksperter kaller utspillet «uforsonlig».

Israel-ISRAEL-POLITICS-CABINET

– ALLTID PÅ ISRAELSKE HENDER: – Jeg valgte å ha kabinettmøtet på Golanhøydene for å sende et klart budskap: Golanhøydene vil alltid forbli på israelske hender, sier Benjamin Netanyahu. Bildet er fra søndagens regjeringsmøte i Golan.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER / Afp

Løftet ble gitt under søndagens kabinettmøte i Golan i forbindelse med ettårsdagen for Netanyahus nåværende regjering.

– Etter 50 år er det på tide at det internasjonale samfunnet endelig erkjenner at Golan alltid vil forbli under israelsk suverenitet, sier Netanyahu.

Israelsk tilbaketrekning fra Golanhøydene har vært en forutsetning fra Syria for en fremtidig fredsavtale med Israel.

Laster Twitter-innhold

– Vil alltid bli på israelske hender

Den israelske hæren på sin side mener at Golanhøydene er viktig for Israels sikkerhet.

Israel-ISRAEL-POLITICS-CABINET

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Foto: SEBASTIAN SCHEINER / Afp

Under søndagens tale, som AP og AFP har gjengitt utdrag fra, gjør den israelske statsministeren det klart at det ikke er aktuelt å forhandle om det strategisk viktige høydedraget.

– Jeg valgte å ha kabinettmøtet på Golanhøydene for å sende et klart budskap: Golanhøydene vil alltid forbli på israelske hender, sa Netanyahu.

Laster Twitter-innhold

Mener Syrias storhetstid er over

Han viste til den mer enn fem år lange borgerkrigen i nabolandet, som etter hans mening har svekket Syrias posisjon i Midtøsten. Netanyahu tviler på om Syria noen gang vil finne tilbake til sin storhetstid.

Netanyahu sier han ikke vil motsette seg arbeidet med å stabilisere Syria, så fremt ikke kommer i konflikt med Israels sikkerhetsbehov.

Israel frykter at den libanesiske sjiamilitsen Hizbollah etablerer en front den langs den syriske grensen. Al-Qaida og IS sine krigere i Syria samt Assads samarbeid med erkefienden Iran, representerer også en trussel.

Laster Twitter-innhold

– Fremmer ikke fred

Kari Karamé

Kari Karamé, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

Kari Karamé er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), og ekspert på konflikt og fredsbygging i Midtøsten. Hun sier det er lenge siden det har kommet en så bombastisk offisiell uttalelse fra Israel.

– Utspillet fremmer på ingen måte forsonlighet eller fred. Dette er den samme uforsonlige holdningen som Israel viser når det gjelder bosettingene. Netanyahu vil vise at han sitter i førersetet og at han ikke har tenkt å gi seg når det gjelder Golan, sier NUPI-forskeren.

Laster Twitter-innhold

– Koster Israel ingenting

Hilde Henriksen Waage

Universitetsprofessor Hilde Henriksen Waage

Foto: NRK

Universitetsprofessor Hilde Henriksen Waage er forsker og historiker med Midtøsten som spesialfelt. Hun mener utspillet er mest av indremedisinsk betydning.

– Det oppfattes som svakhet ikke å ha full rådighet over det som de betrakter som sitt Israel, påpeker hun.

Midtøsten-eksperten viser til at tidligere fredsforhandlinger mellom Israel og Syria har brutt sammen.

– Det grunnleggende prinsippet er at fred koster noe. Men i dette tilfellet koster det Israel ingenting. Alle vet at syrerne er svekket og utgjør ingen trussel for Israel. Så hvorfor skal Israel gidde å gi fra seg eller forhandle om Golan, påpeker professoren.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt