– Israel fortsetter kampene også etter at tunnelene er ødelagt

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at Israel er forberedt på å fortsette kampen mot væpnede palestinere på Gazastripen også etter at Hamas' tunneler er ødelagt. – Vi kommer til å bruke så mye makt som nødvendig, sier han.

Israelske styrker ved Gazastripen

Israel startet offensiven «Operation Protective Edge» 8. juli. Etter halvannen uke startet Israel bakkeinvasjon av Gazastripen.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

Å ødelegge tunnelene har vært hovedgrunnen Israel har oppgitt for at de valgte å gå til bakkeangrep på Gazastripen.

I kveld gjør Netanyahu det klart at Israels offensiv fortsetter, selv etter at tunnelene er ødelagt.

– Etter å ha avsluttet «anti-tunnel-operasjonen», kommer det israelske forsvaret til å fortsatt handle i tråd med våre sikkerhetsbehov og vårt forsvar helt til vi når målet om å gjenopprette sikkerheten til Israels innbyggere, sier Netanyahu.

Benjamin Netanyahu peker under pressekonferanse

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gir ingen tegn til at Israel er villig til å gå tilbake til forhandlingsbordet og sier tvert imot at de vil fortsette offensiven.

Foto: GALI TIBBON / Afp

– Israel kommer til å fortsette så lenge det er nødvendig, og kommer til å bruke så mye makt som nødvendig, legger han til.

Ifølge Netanyahu er flere titalls tunneler ødelagt, og det samme er i stor grad Hamas' infrastruktur.

– Israel har ingenting imot befolkningen i Gaza, og nå ber vi om at en internasjonal gjenoppbyggingsinnsats må være knyttet til avvæpning, sier Netanyahu med henvisning til Hamas.

Meldte at noen bakkestyrker ble trukket ut

Tidligere i kveld meldte to israelske fjernsynskanaler at noen av Israels bakkestyrker på Gazastripen har trukket seg ut av området.

Statsminister Netanyahu nøyde seg lørdag kveld med å si at Israel kommer til å omgruppere styrkene sine straks Hamas' tunneler er ødelagt, hvilket ifølge ham er nært forestående.

En israelsk talsperson uttalte til nyhetsbyrået AP at israelske styrker kom til å bli i Gaza for å avslutte arbeidet med å ødelegge tunnelene, men at det ikke var snakk om mye lenger tid.

Israelske styrker skal også gitt innbyggere i byen Beit Lahiya, nord på Gazastripen, beskjed om at det nå var trygt for dem å returnere til hjemmene deres, melder Washington Post.

Leter etter israelsk soldat

Avisen Times of Israel skriver at Israels forsvar også fortsatt kommer til å være i byen Rafah, sør på Gazastripen, for å fortsette arbeidet med å forsøke å finne en savnet israelsk soldat.

Den 23 år gamle soldaten forsvant da han og to andre soldater var i ferd med å ødelegge en av Hamas' tunneler øst for Rafah.

De to andre soldatene er funnet drept, men så langt er det ingen spor etter den savnede soldaten, som skal være i familie med Israels forsvarsminister.

«Hamas skal betale en høy pris»

Israel beskylder Hamas for å ha stått bak bortføringen. Hamas sier på sin side at de ikke vet hvor soldaten er og sier han kan være drept av israelske bomber.

I en uttalelse natt til i dag sa Hamas at de har mistet kontakten med en gruppe som gjennomførte et bakholdsangrep på israelske soldater fredag, og at de frykter at de er blitt drept av israelske bomber.

– Dersom de skulle ha klart å bortføre den israelske soldaten, går vi ut fra at også han ble drept i angrepet, het det i uttalelsen, ifølge AFP.

Både USA og FN har fordømt bortføringen.

Israels justisminister Tzipi Livni, som sitter i den israelske regjeringens sikkerhetsråd, har lovet at Hamas skal «få betale en høy pris for kidnappingen».

Det er nå tre og en halv uker siden Israel startet offensiven «Operation Protective Edge». Ifølge palestinsk side har nær 1700 palestinere mistet livet i angrepene.

Israel har bekreftet at 63 soldater er drept i kampene, mens palestinske raketter har tatt livet av tre sivile israelere, ifølge Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt