Normal

Netanyahu vil trappe opp angrepet mot Gaza

Israels statsminister sa under en pressekonferanse fredag at han er innstilt på å utvide angrepet i Gaza. Torsdag startet Israel bakkeinvasjon av Gazastripen.

ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT

Israelske styrker angrep Gazastripen torsdag kveld og utover fredag morgen. Nå varsler statsminister Netanyahu en mulig opptrapping.

Foto: JACK GUEZ / Afp

– Det israelske forsvaret er beordret til å forberede en signifikant utvidelse av bakkeoffensiven på Gazastripen, det sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse som ble avholdt fredag formiddag norsk tid.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA

Israels statsminister Benjamin Netanyahu under pressekonferansen i Tel Aviv fredag hvor han varslet en mulig opptrapping av bakkeangrepet på Gazastripen.

Foto: ODED BALILTY / Afp

Netanyahu sa at det Israelske forsvaret jobber med å ødelegge Hamas' underjordiske tunnelsystem, noe som ifølge statsministeren ikke lar seg gjøre fra luften. I går tok israelske tropper seg inn i palestinsk territorium på Gazastripen, og i dag flagget Netanyahu at angrepet muligens vil opptrappes.

– Mine instruksjoner går ut på at det israelske forsvaret skal være forberedt på en mulig opptrapping av bakkeangrepet, og at militæret skal gjennomføre alle nødvendige forberedelser, sa Netanyahu.

Vil ødelegge tunnelsystem

Det israelske forsvaret ønsker å lamme terrorgruppen Hamas ved å ødelegge de underjordiske tunnelene som terroristene angivelig bruker til å frakte våpen.

Netanyahu har beordret ytterligere 18.000 israelske soldater kampklare og har nå en samlet tropp på 65.000 ifølge det israelske forsvaret.

Israelske militærets bakkeinvasjon

HER GÅR DE INN: Bildet, som er tatt fra en video publisert av det israelske militæret fredag, viser angivelig israelske styrker som starter bakkeoperasjonen torsdag. Israelske styrker gikk lenger inn i Gaza fredag, og ødela blant annet noen av Hamas sine rakettlagre. De skriver også at de har vært i direkte sammenstøt med palestinske militante.

Foto: Ap

Bakkeangrepet startet i går kveld og i Gaza by har det vært et kolossalt bombardement gjennom hele natten. Ifølge palestinske helsemyndigheter er 27 palestinere drept, der iblant ett spedbarn, to barn og en 70 år gammel kvinne.

Ifølge det israelske forsvaret har en soldat mistet livet og en sivil israeler.

– Hamas kan ikke slå tilbake

Hamas har ikke kapasitet til å konfrontere de israelske styrkene i åpen strid, mener forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen i Oslo.

– Det er grunn til å frykte at de sivile dødstallene blant palestinerne vil stige i tiden fremover. IDF går ikke inn med silkehanskene på i slike operasjoner. Sist gang ble rundt 1.200 palestinere drept, og nesten halvparten av disse var sivile, sier han til nyhetsbyrået NTB.

I beste fall kan Hamas lykkes med små motaksjoner, mener forskeren, som følger situasjonen i Midtøsten tett og har særlig kunnskap om det israelske forsvaret IDF.

Fraråder opptrapping

Utenriksminister Børge Brende sier at en eventuell opptrapping av bakkeangrepet på Gazastripen er uakseptabelt. Han understreker viktigheten av å få på plass en avtale om våpenhvile.

(Saken fortsetter under videoen.)

- Hjerteskjærende det som skjer på Gaza

– Israels invasjon av Gaza er moralsk og politisk forkastelig. Det viser at Israels regjering er villig til å sette alle hensyn til sivilbefolkningens trygghet og sivile liv til side, og det må fordømmes på det sterkeste. Det viser også at den nåværende israelske regjeringen ikke søker fred, den velger heller å trappe opp konflikten, skriver SV-leder Audun Lysbakken i en mail til NRK.

Han etterlyser handlekraft fra regjeringen.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– SV krever også at den norske regjeringen legger bort sin forsiktige retorikk, og kommer med en kraftfull fordømmelse av bakkeinvasjonen. Regjeringen må også umiddelbart sette i gang et arbeid for å yte medisinsk hjelp til krigsofrene i Gaza. Fremskrittspartiet må ikke få påvirke Norges holdning i en situasjon hvor det mer enn noen gang er behov for klarhet og tydelige reaksjoner mot Israels regjering.

Hamas med nye våpen

GERMANY-MERKEL/ German Chancellor Merkel attends a news conference in Berlin

Tysklands forbundskansler Angela Merkel under fredagens pressekonferanse i Berlin fredag.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at den palestinske terrorgruppen Hamas ser ut til å benytte våpen av en ny kvalitet, og legger til at ethvert land som er under angrep har rett til å forsvare seg selv.

– Begge sider må akseptere smertefulle kompromiss. Når det er sagt står Tyskland på Israels side når det kommer til selvforsvar, sa Merkel ifølge Reuters på en pressekonferanse i Berlin fredag.

Hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Tyrkia ber om hastemøter i FNs sikkerhetsråd og Organisasjonen for Islamsk Samarbeid OIC om Israels invasjon på Gazastripen. Utenriksminister Ahmet Davutoğlu sier ifølge Hürriyet at Israel begår inhumane drap på Gazastripen.

Laster Twitter-innhold


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt