Netanyahu stanser omstridt prosjekt

Onsdag ble det kjent at palestinere fra Vestbredden som pendler til jobb i Israel, ikke lenger skulle få reise med samme buss som israelere. Nå stanser statsminister Benjamin Netanyahu det omstridte prosjektet.

Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu har stanset det omstridte prosjektet som ville forby palestinske pendlere fra Vestbredden å reise med samme buss som israelere.

Foto: POOL / Reuters

Det var en talsmann i det israelske forsvarsdepartementet som bekreftet den kontroversielle regelendringen overfor nyhetsbyrået AFP onsdag morgen.

– Gjennom et tre måneder langt prøveprosjekt vil palestinere som arbeider i Israel ikke kunne bruke de samme bussene som israelske borgere hjem fra jobb.

Kort tid etter stanset statsminister Benjamin Netanyahu det omstridte prosjektet.

– Dette forslaget er uakseptabelt for statsministeren. Han snakket med forsvarsministeren i dag tidlig og det ble bestemt at prøveprosjektet fryses, opplyser en kilde ved statsminister Benjamin Netanyahus kontor til AFP.

To timer lang omvei

Palestinske pendlere skulle videre pålegges å returnere til Vestbredden gjennom det samme kontrollpunktet som de benyttet på vei til jobb, het det i prøveprosjektet.

Å slippe over grensen er allerede en svært tidkrevende prosess. Med restriksjonene i prøveprosjektet anslo menneskerettighetsgrupper at palestinere måtte beregne ytterligere to timers reisevei, sammenlignet med tidligere praksis, skriver Haaretz.

Hittil har palestinere kunnet bruke en israelsk bussrute som kjører til den israelske bosettingen Ariel på Vestbredden. I prøveprosjektet skulle de sluses gjennom kontrollpunktet ved Eyal og ta seg hjem derfra med palestinske bussruter.

Det betyr at de som har bodd nær grensen eller langs den israelske rute 5 måtte kjøre en stor omvei for å komme seg hjem fra jobb.

Palestinske menn på buss hjem fra jobb

SEGREGERT: I 2013 ble de to første bussene øremerket palestinere satt i trafikk mellom Tel Aviv og Vestbredden. Fra i dag er det helt slutt på at palestinere og israelere reiser sammen.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Kjempet for segregering

I flere år har israelske nybyggere og likudpolitikeren Oren Hazan ført en kampanje for å sørge for segregering på israelske busser.

Bakgrunnen var at de mente palestinske passasjerer ville utgjøre en sikkerhetsrisiko om bord. Dette har tidligere blitt avvist av den israelske hæren som mente at når de palestinske arbeiderne først hadde krysset grensen, ville de utgjøre en like stor risiko hvor enn de befant seg på israelsk område.

I oktober i fjor gikk likevel forsvarsminister Moshe Ya'alon med på kravene fra bosetterne, og onsdag skulle regelendringene iverksettes.

– Du trenger ikke være sikkerhetsekspert for å innse at med 20 arabere på en buss med en jødisk sjåfør, to andre passasjerer og en bevæpnet soldat ligger ting til rette for et angrep, sier Ya'alon ifølge avisen Haaretz.

Men onsdag stanset altså statsminister Benjamin Netanyahu prosjektet.

SISTE NYTT

Siste nytt