Netanyahu på Twitter: En stor seier

TEL AVIV (NRK): Statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud feirer valgdagsmålingen. – Alt er åpent, svarer venstresiden.

Benjamin Netanyahus parti Likud feirer dødt løp med Sionistunionen som en seier.

Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen kommenterer valgdagsmålingen fra Likuds valgvake.

Benjamin Netanyahu i valgkampen

Benjamin Netanyahu fotografert under valgkampen.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Valgdagsmålingen til Channel 1 gir Benjamin Netanyahus parti Likud og Isak Herzogs parti Sionistunionen 27 seter hver i parlamentet.

En annen kanal gir Likud 28 mot Sionistunionens 27.

– Mot alle odds: en stor seier for Likud. En stor seier for det israelske folk, skriver Netanyahu på sin offisielle Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold
ISRAEL-ELECTION/ Likud party supporters react after hearing exit poll results in Tel Aviv

En Likud-tilhenger jubler når valgdagsmålingene blir lest opp.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Valgdagsmålingen, som regnes som en god indikasjon på selve resultatet, ble presentert klokken 21.00 norsk tid.

Målingen viser at Netanyahu har lyktes godt i valgkampinnspurten. En sammenstilling av de siste meningsmålingene ga Likud 21 seter og Sionistunionen 24.

Herzog: Alt er åpent

Isak Herzog leder Sionistunionen, som er en allianse mellom Arbeiderpartiet og Tzipi Livnis lille liberale parti Hatnuah.

Også de feiret en framgang i innspurten.

– Alt er åpent. Jeg skal gjøre det jeg kan for å danne en sosialistisk regjering i Israel, sier Herzog

Tror Netanyahu blir sittende

Knesset har 120 seter, og ingen av de to ledende partiene er i nærheten av flertall på egen hånd (se fakta).

Men Netanyahu har nå gode kort på hånden når det skal startes koalisjonsforhandlinger.

– Det mest sannsynlige er status quo. At Netanyahu får nok støtte til å danne regjering, sier postdoktor Cathrine Moe Thorleifsson ved Sosialantropologisk institutt etter valgdagsmålingene.

Netanyahus høyreparti Likud og utenriksminister Avigdor Liebermans ytterliggående høyreparti Yisrael Beiteinu sitter i dag i regjering, sammen med to ministre fra ultranasjonalistiske Jødisk hjem.

Thorleifsson peker på at Tzipi Livni vant valget i 2009, men at Netanyahu dannet regjering. Hun sier at Likud kan danne flertall med Herzogs valgforbund, men at det mest sannsynlige er at Netanyahu får støtte fra ytre høyre fløy.

Mens Sionistunionen er åpen for en tostatsløsning med palestinerne, har Netanyahu sagt at det er uaktuelt.

Jevn valgkamp

– Det mest sannsynlig er en snever høyre-regjering med Netanyahu og de ultra-ortodokse, og en meget sterk opposisjon. Men det er ikke alltid det mest sannsynlig som skjer i israelsk politikk. Det er mange jokere. Få mandater som flytter seg, kan endre hele bildet, sier rabbiner Michael Melchior, tidligere minister og tidligere medlem av Knesset.

Melchior kommenterte valget i Urix på NRK2 i kveld, der også Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterte direkte fra Likuds valgvake.

Dette er Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu har sittet som statsminister i 9 år, nå sist seks år i sammenheng. Se historien om Benjamin Netanyahu.

Arabisk liste tredje størst

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, ifølge valgdagsmålingen.

Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash. De har tidligere gjort det klart at de vil støtte Sionistunionen i eventuelle regjeringsforhandlinger, men at de ikke vil inngå i regjeringen.

Valglokalene stengte tirsdag klokken 21 norsk tid. I alt 5,9 millioner stemmeberettigede har hatt mulighet til å delta i valget. To timer før stengetid lå valgdeltakelsen på nærmere 66 prosent, skriver Haaretz. Det er i så fall et par prosentpoeng mer enn ved forrige valg.

Likud-tilhengere feirer

Likud-tilhengere feirer på partiets valgvake.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt