Hopp til innhold

Netanyahu får regjeringsoppdraget

Israels president Shimon Peres ber lederen for høyrepartiet Likud, Benjamin Netanyahu, om å danne ny regjering.

Benjamin Netanyahu
Foto: Bernat Armangue / AP

Det er allerede klart at det ikke blir snakk om en storkoalisjon med sentrumspartiet Kadima.

Det avviste partiets leder, Tzipi Livni, tidligere i formiddag.

Gissel

Hun utelukker en slik løsning fordi hun ikke vil bli gissel i en regjering som ikke står for Kadimas syn.

Blant annet ønsker Livni et to-statsløsning med palestinerne.

- Nå får vi en regjering uten politiske visjoner og verdier, sa Livni etter å ha gitt sitt nei til president Peres.

Hennes parti, Kadima, fikk flest plasser i Knesset etter valget, men var langt fra å få flertall alene. Likud ble nest størst, med ett mandat mindre enn Kadima.

Ifølge president Peres har partier med 65 representanter i Knesset lovet å støtte Netanyahu. Det vil i så fall bety at regjeringen får et flertall på ti i nasjonalforsamlingen.

Etter å ha sagt ja til regjeringsoppdraget, ba Netanyahu likevel Livni og Arbeiderpartiets leder Ehud Barak om å si ja til et regjeringssamarbeid, men Kadimas svar var det samme som før på dagen, ifølge partiets gruppeleder i Knesset.

Yoel Hasson sa imidlertid at partigruppen skal møtes søndag.

- Da regner jeg med avgjørelsen blir at vi går i opposisjon, sa han.

Støtte fra Lieberman

I går ga Avigdor Lieberman, lederen for det høyreradikale partiet Yisrael Beiteinu, sin støtte til en Netanyahu-regjering. Dette partiet hadde stor framgang under valget, og ble tredje størst.

Netanyahu, som var en omstridt statsminister fra 1996 til 1999, har nå seks uker på seg til å danne regjering. Dersom han skulle mislykkes, kan det bli nyvalg i Israel.

Iran er den største trusselen

Han mener Iran utgjør den største trusselen mot Israel.

- Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen og utgjør den alvorligste trusselen mot Israels eksistens siden uavhengigheten, sa Netanyhau.

- Irans terroristkrefter truer oss også fra nord, sa den sannsynlige statsministeren, med henvisning til Libanon og Syria der Israel mener Iran forsyner Hisbollah og Hamas med våpen.

Vil fjerne Hamas

I valgkampen lovet Netanyahu å gjøre slutt på Hamas-styret på Gazastripen, og dermed stanse rakettangrepene mot Sør-Israel.

Han mener at tiden ikke er moden for å diskutere hovedspørsmålene i en eventuell fredsavtale med palestinerne, inkludert grensene for en eventuell framtidig palestinsk stat, og Jerusalems status.

I stedet vil han drøfte muligheter for å bedre økonomien og dagliglivet for palestinerne på den okkuperte Vestbredden.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier at han ikke vil samarbeide med en israelsk regjering som ikke er innstilt på å få til en fredavtale med palestinerne.

Les: Indre spenninger i en eventuell høyreregjering

SISTE NYTT

Siste nytt