Nesten to millioner uten drikkevann i Aleppo

Luftangrepene og kampene i Syrias største by har ført til at 1,75 millioner mennesker er uten tilgang til rent vann, ifølge Unicef.

Aleppo vann
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Vannverkene Bab al-Naiurab og Suleiman al-Halabi i de opprørskontrollerte områdene av byen er begge satt ut av drift på grunn av kampene, sier Hanaa Singer i FN-organisasjonen.

De to vannverkene forsyner henholdsvis 250.000 og 1,5 millioner mennesker med vann, melder nyhetsbyrået AP.

– Dette setter barn i fare for utbrudd av vannbårne sykdommer, advarer Singer.

Rykker fram

Assad-regimets styrker sikret seg lørdag kontroll over flyktningleiren Handarat i byen, som var kontrollert av opprørere. Det skjer etter det innbyggerne beskriver som de kraftigste luftangrepene så langt i den over fem år lange borgerkrigen.

– Aleppo er i ferd med å viskes bort, sier innbyggeren Mohammed Abu Jaafar til nyhetsbyrået.

Minst 52 mennesker, inkludert 11 barn, mistet livet i lørdagens luftangrep nordøst i Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Syriske myndigheter hevder mange opprørere ble drept i offensiven.

SYRIA-CONFLICT

De siste dagene med luftangrep har ført til store ødeleggelser i Aleppo. Bildet er tatt lørdag.

Foto: THAER MOHAMMED / Afp

Ban rystet

Ban Ki Moon

FNs generalsekretær Ban Ki Moon.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

FNs generalsekretær sier han er rystet og forferdet over utviklingen i Aleppo.

– Sykehusene vi støtter rapporterer om et høyt antall sårede. Vi vet at mange andre er såret og syke uten å ha noe sted å dra, sier Ban.

Han sier angrepene i Aleppo ikke kan skille sivile fra opprørere, og at de kan utgjøre krigsforbrytelser.

Utenriksminister Børge Brende (H), som lørdag reiste fra FN-toppmøtet i New York til Colombia, sier det internasjonale samfunnet må øke presset mot president Bashar al-Assad.

Laster Twitter-innhold

Fortsetter angrepene

Syrias utenriksminister Walid al-Moualem kritiserte verdenssamfunnet for ikke å gjøre nok for Aleppo da han talte til FN-toppmøtet lørdag. Han sier han har tro på seier i kampen mot opprørere i landet.

– Vår tro på seier er enda større nå som den syriske regjeringshæren gjør stor framgang i kampen mot terroristene, sa han ifølge NTB.

En ikke navngitt kilde i Syrias forsvar sier luftangrepene i Aleppo vil fortsette i tiden som kommer, og at de vil bli fulgt opp av en bakkeoffensiv i de opprørskontrollerte områdene.

Brende og Mistura om situasjonen i Syria

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, og utenriksminister Børge Brende (H) møttes for å diskutere situasjonen i Aleppo fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt