Hopp til innhold

Nesten dobling i antall angrep på jøder

I Storbritannia var det nesten 300 tilfeller av hatkriminalitet mot jøder i fjor.

Demonstranter med plakater

Hundrevis demonstrerte mot antisemittisme i London 31. august i fjor, etter flere angrep på jøder i Storbritannia etter det israelske angrepet på Gaza-stripen.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Tall som det britiske politiet la frem onsdag viser at det var 297 tilfeller av hatkriminalitet rettet mot jøder i Storbritannia i fjor, skriver The Telegraph.

Det er en økning fra 153 tilfeller året før, eller nesten en dobling i løpet av ett år.

Statistikken fra London-politiet kommer uken etter at en spørreundersøkelse viste at hver sjette unge jøde i Storbritannia vurderer å emigrere fordi de ikke føler seg trygge i landet.

– Jeg hadde aldri trodd jeg ville oppleve dagen da medlemmer av det jødiske samfunnet ikke føler seg trygge i landet vårt, sa den britiske innenriksministeren Theresa May etter at jødenes usikkerhet ble kjent.

Frans Timmermans
Foto: Vincent Kessler / Reuters

Den tidligere sjefrabbineren i Storbritannia, Lord Sacks, sier at terrorangrepet i Paris der fire jøder ble drept i et supermarked, har forsterket frykten.

– Etter det som skjedde i Paris har britiske jøder begynt å spørre seg om det er trygt å gå til synagogen eller til en jødisk butikk. Vil barna mine være trygge på en jødisk skole?, sier tidligere sjefrabbiner Lord Sacks.

Vet ikke om de har en fremtid i Europa

Samtidig som den kraftige økningen i antall angrep på britiske jøder ble kjent, slår visepresidenten i EU-kommisjonen, Frans Timmermans, alarm om jødenes situasjon i hele EU.

– I dag ser vi i noen av våre medlemsstater at majoriteten av deres jødiske befolkning ikke er sikker på om de har en framtid i Europa. Jeg tror dette er en enorm utfordring rettet mot selve grunnpilaren i europeisk integrasjon, sa nederlandske Frans Timmermans etter et møte i Kommisjonen om terrortrusselen.

Timmermans sier at EU innen utgangen av mai måned vil legge frem en ny strategi for hvordan jødenes stilling kan trygges.

– Uansett om de er jøder, muslimer, kristne eller ateister har alle en plass i våre samfunn, sa visepresidenten i EU-kommisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt