Hopp til innhold

390.000 har flyktet fra krigen i Libya

Flyktningepresset begynner å merkes også på europeiske grenser. Nå vurderer Norge å sende eksperter på å registrere og intervjue flyktninger til Malta.

Flyktningestrøm fra Libya

Slik går flyktningestrømmen fra Libya.

Foto: Synne Gjul / NRK Grafikk

– 390.000 mennesker har flyktet fra landet etter at kampene brøt ut i Libya. Rundt 44.000 av disse er libyere, resten kommer fra andre land, sier Juliette Touma ved FNs kontor for koordinering av humanitære operasjoner (OCHA) i Libya til NRK.

Les også: Flere byer tapt, venter på flystøtte
Les også: Berlusconi kjøper feriehus for å hjelpe Lampedusa
Les også: Vestlig etterretning hjelper opprørere i Libya

Ifølge OCHA har storparten av disse rømt gjennom Tunisia og Egypt.

Hit har de flyktet:

  • 197.929 til Tunisia
  • 158.234 til Egypt
  • 17.617 til Niger
  • 9987 til Algerie
  • 3200 til Tsjad
  • 2800 til Sudan.

Ifølge en rapport fra OCHA krysset så mange som 2050 flyktninger grensen til Egypt bare 28. mars. Halvparten av disse var libyere.

Det tyder på at antall libyere som flykter fra krigen i hjemlandet kommer til å stige godt over de 44.000 som OCHA har estimert at har flyktet til nå.

Samme rapport slår fast at rundt 5000 mennesker har flyktet fra Libya til nabolandene hver eneste dag de siste to ukene.

– Det største problemet vårt nå er å få ut informasjon fra Libya. Vi har evakuert alt vårt personale på grunn av den usikre situasjonen i landet, og det gjør at vi ikke klarer å finne ut hvor mange som er internt fordrevne i landet, hvor mange som er skadd i kamphandlingene eller hva slags hjelp de som fortsatt befinner seg i landet trenger, sier Touma.

Flyktningestrøm

En annen faktor som kan øke flyktningestrømmen til nabolandene, er mangel på mat.

Verdens matvareprogram (WFP) og Røde halvmåne i Libya distribuerer mat til rundt 7000 internt fordrevne mellom byene Benghazi og Ajdabiya.

Båtflyktninger på vei til Lampedusa

Båtflyktninger på vei til Lampedusa.

Foto: Mauro Seminara / AFP

I rapporten heter det imidlertid:

«Jo lenger krisen varer, jo mindre mat er tilgjengelig for såvel den allmenne befolkningen som for sårbare grupper, og antallet som kommer til å trenge mat kan komme til å øke dramatisk.»

Og samtidig som tiden jobber mot den sivile befolkningen i Libya, begynner flyktningestrømmen å bevege seg nordover mot Europa.

Vurderer norsk flyktningepersonell

Bare så langt har den italienske øya Lampedusa, bare 200 kilometer fra den tunisiske kysten, blitt overstrømmet av 18.500 flyktninger.

I hele fjor kom det 4000 flyktninger til øya som har litt færre enn 5000 innbyggere.

Tunisiske flyktninger ankommer Lampedusa

Tunisiske flyktninger ankommer Lampedusa.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Nå har flyktningene også begynt å ankomme andre øyer mellom Nord-Afrika og det europeiske fastland.

Blant annet til Malta.

Båter fra Libya med mange kvinner og barn om bord har de siste dagene kommet til øya i Middelhavet.

– At kvinnene og barna dominerer, er noe nytt. Tidligere har det først og fremst vært unge menn blant båtflyktningene, opplyste kommunikasjonsdirektør Bernt G. Apeland i Røde Kors til NTB .

Røde Kors følger utviklingen nøye på Malta nøye, samtidig som oppmerksomheten rettes mot flyktningstrømmen til den italienske øya Lampedusa.

De er ikke de eneste.

Også Politidirektoratet følger situasjonen med argusøyne.

I et notat NRK har fått tilgang til skriver direktoratet at alle EU- og Schengen-land har fått anmodning om å stille personell til disposisjon for italienske myndigheter gjennom Frontex-samarbeidet. Gjennom dette samarbeidet overvåker medlemslandene Europas yttergrenser for å hindre illegal innvandring.

Norge kommer ikke til å sende personell til Lampedusa i denne omgang, men NRK kjenner til at direktoratet vurderer å sende såkalte screenere og debriefere, eksperter på å registrere og intervjue flyktninger, til Malta for å avhjelpe situasjonen der.

SISTE NYTT

Siste nytt