Neste stopp: Tyskland

WIEN, ØSTERRIKE (NRK): Hundrevis av flyktninger som ankom jernbanestasjonen i Wien i kveld kastet seg på første og beste tog til Tyskland. Tyskerne har valgt å se bort fra Dublinavtalen, og dermed risikerer ikke asylsøkerne å bli sendt tilbake til Ungarn.

Flyktninger på toget til Tyskland

PUST I BAKKEN: Frivillige deler ut vann til flyktningene som bytter tog på jernbanestasjonen i Wien.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Til sammen fire tog fulle av flyktninger og migranter kjørte mandag ut fra en togstasjon i den ungarske hovedstaden Budapest. Togene ble først stanset på grensen mellom Ungarn og Østerrike, men fikk etter en stund lov til å kjøre videre.

Deler ut mat og vann

På jernbanestasjonen i Wien står frivillige og deler ut mat og vann til flyktningene.

– Jeg har kommet hit fordi jeg hørte at flyktningene verken har mat og vann. Derfor ville jeg engasjere meg. Jeg tilhører ingen organisasjon, er her bare som frivillig, sier Nicolas til NRK.

Katy på jernbanestasjonen i Wien

MAT OG VANN: Katy og vennene hennes deler ut forsyninger til flyktningene som bytter tog i Wien.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Det samme sier Katy som står med en handlevogn full av brød og litersflasker med vann.

– Dette er det eneste vi kan gjøre for å bedre noe av innvandringspolitikken vår, sier hun.

reporter Guri Norstrøm fra jernbanestasjonen i Wien

– Jeg er helt rørt over denne mottakelsen. Nå skal jeg ta toget videre til München for jeg har vennene mine i Tyskland. Jeg var i Ungarn i bare seks dager, sier den syriske flyktningen Omar til NRK.

Handlingslammet politi

Det var til tider kaotiske tilstander på Wiens Westbahnhof, men politiet forholdt seg rolig. En reporter fra nyhetsbyrået Reuters overhørte en politimann si til en annen: «Hvor skal de hen, alle sammen? Og hva er det meningen vi skal gjøre?».

På togstasjonen byttet mange av migrantene og flyktningene til tog som skulle til Salzburg, til München eller til Berlin.

«Tyskland, Tyskland», ropte flere av de nyankomne med smil om munnen.

Tyskland har, i motsetning til Østerrike, valgt å se bort fra Dublinavtalen. Ifølge avtalen kan asylsøkere sendes tilbake til det landet der de først søkte asyl. Derfor har flyktningene større sjanse for å kunne bli værende i Tyskland når de når frem dit.

SISTE NYTT

Siste nytt