Hopp til innhold
Urix forklarer

Nervekrig på borgerlig side

Partilederne på borgerlig side i dansk politikk slenger ut det ene ultimatumet etter det andre før høstens forhandlinger om en økonomisk hestekur for Danmark. Nervekrigen kan tvinge statsminister Lars Løkke Rasmussen til å skrive ut et snarlig nyvalg.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen kan bli tvunget til å skrive ut nyvalg i Danmark.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

– Aller først skal jeg spørre dere. Er dere klare for et valg?

Formannen i det som er Danmarks nest største parti, Kristian Thulesen Dahl, hadde talt seg varm på Dansk Folkepartis landsmøte i Herning lørdag da spørsmålet til partimedlemmene kom.

– JA, nærmest brølte de 1.300 personene i salen tilbake.

Bakgrunnen for at partiet nå går i valgkampmodus er en krangel om skattelettelser for de aller rikeste som har stjålet all fokus i dansk politikk de siste ukene. Fra talerstolen i Herning kom Thulesen Dahl også med et ultimatum, som gjør livet svært vanskelig for statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– At toppskatten senkes med fem prosent også for de rikeste, det kommer aldri til å skje, sa Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl

– Toppskatten blir ikke senket, slår Kristian Thulesen Dahl fast.

Foto: Jacob Ehrbahn / Ap

Økonomisk plan for Danmark

30. august lanserte nemlig statsminister Lars Løkke Rasmussen sin økonomiske plan for Danmark frem mot 2025. En plan som inneholdt skattelettelser, høyere pensjonsalder, innstramminger i asyl -og flyktningpolitikken og en reform av støtten til danske studenter. Planen får konsekvenser for nærmest alle dansker de neste 10 årene.

Men Lars Løkke Rasmussens venstreregjering er avhengig av støtte fra de borgerlige alliansepartnerne for å få planen igjennom. Allerede dagen etter lanseringen varslet Liberal Alliance at de ikke var fornøyd. Partiet krever skattekutt også for de med millionlønninger, omtrent 400.000 dansker, hvis ikke vil partileder Anders Samuelsen felle regjeringen.

Les også: Derfor kan dette bli Rasmussens siste høst som statsminister

Anders Samuelsen

Partileder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

Foto: Jens Dresling / Ap

Forhandlinger i stå

Tross et enormt press har ikke Samuelsen og Liberal Alliance veket en tomme på de 19 dagene som er gått siden planen ble lansert. Like lenge har forhandlingene på borgerlig side stått helt stille. I helgen valgte Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti altså å svare med et nytt ultimatum.

– Vi blir ikke med på noen avtale hvor toppskatten senkes med fem prosent for alle. Liberal Alliance må finne ut om de virkelig mener dette. Gjør de det, kan vi like godt ta et folketingsvalg nå sa Kristian Thulesen Dahl til Danmarks radio.

Ber partiene besinne seg

Midt i striden mellom de to borgerlige partiene står statsminister Lars Løkke Rasmussen, som ser sin storstilte plan stå i fare for å havarere allerede før forhandlingene kommer i gang. Lørdag kveld ba han partene besinne seg.

– Jeg vil oppfordre mine kolleger i de borgerlige partiene til å la fornuften råde, sa Lars Løkke Rasmussen til Danmarks radio.

Skjer ikke det kan Lars Løkke Rasmussen bli tvunget til å skrive ut et nyvalg i Danmark bare et drøyt år etter forrige valg. Danske kommentatorer er usikre på om noen av de borgerlige partiene har noe å tjene på et valg nå. Det kan ende med et maktskifte i Danmark – hvor sosialdemokratene igjen inntar regjeringskontorene.

Les også: Minister trekker seg - regjeringskrise avblåst

Lars Løkke Rasmussen går ut etter å ha holdt et pressemøte

Lars Løkke Rasmussen ber partiene på borgerlig side om å la fornuften råde

Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt