Hopp til innhold

Nepalske barn tilbake på skolen: – En spesiell dag

Det var både glede og gråt da nepalske barn vendte tilbake til landets skoler for første gang siden det ødeleggende jordskjelvet. – En symbolsk dag, sier Kent Page i Unicef til NRK.

Nepal

Mange av elevene gråt da foreldrene måtte forlate dem for første gang på flere uker. Blant dem er Saksham Karmacharya (bildet).

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Under det store jordskjelvet 25. april mistet 8.600 personer livet og rundt 25.000 klasserom ved 8.000 skoler ble ødelagt.

Fortsatt rystes landet av daglige etterskjelv, noe som gjør at barna i Nepal ofte er engstelige. Men i dag ble hverdagen for mange barn noe normalisert da flere av landets skoler åpnet igjen.

– Foreldrene var der med barna sine, lærere og rektorer ønsket dem velkommen. De var en hjertevarmende opplevelse og en symbolsk dag for Nepal fordi dette betyr at det er et håp for framtiden, sier kommunikasjonsrådgvier for Unicef, Kent Page til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nepal

Devika Matang var en av mange barn som gråt da foreldrene dro fra henne på skolen søndag. Skolene har vært stengt siden jordskjelvet 25. april, og mange foreldre har vært urolige for å la barna være alene siden.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Underviser i bambushytter

Kent Page

Siden 27. april har Kent Page sammen med sitt team i Unicef utført hjelpearbeid i Nepal, men i morgen reiser han hjem igjen til New York.

Foto: Unicef

Undervisningen foregår i midlertidige klasserom, som i bambushytter og telt. Tarpaulin blir brukt som tak for å dekke for eventuelle regnskyll og skygge for solen.

Mange foreldre er fortsatt bekymret for barnas sikkerhet ved skolene.

– Rektorer og lærere har opplyst foreldrene om at klasserommene er trygge og bygget av et lett materiale slik at ingen kan bli skadet. Mange elever delte sine opplevelser av jordskjelvene med hverandre, sier kommunikasjonsrådgvier for Unicef, Kent Page til NRK.

– Etterskjelvene bare fortsetter. Det er vanskelig å ikke være nervøs over å sende barna tilbake på skolen igjen, sier Mina Shrestha til AFP. Hun er mor til den åtte år gamle eleven Sahaj.

– Men lærerne har forsikret oss om at det er trygt her, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nepal jordskjelv

Ankita Kapali tar følge med sin mor til skolen i Bhaktpur.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Vil få flere på skolen

I de verst rammede distriktene, Gorkha, Sindhupalchok, og Nuwakot har man regnet ut at 90 prosent av alle skolene ble ødelagt.

– Mange av barna kunne ikke vente med å komme tilbake på skolen. Barn satt under trær og gjorde ivrig oppgavene sine, de lekte utenfor skolene og spilte fotball. Foreldrene deres var også glade for å se barna sine tilbake på skolen, sier Page.

Ifølge Unicef var Nepal allerede før jordskjelvet bekymret for det høye antall ungdommer som dropper ut av ungdomskolen.

Rundt 1,2 millioner nepalesiske barn mellom fem og 16 år har aldri gått på skole eller har droppet ut.

– Vi har ikke fått alle tilbake på skolen, men vi jobber med myndighetene for å få enda flere tilbake på skolebenken i løpet av uken, sier Page.

Jordskjelv Nepal

Skolejenta Ankita Kapali (11) blir fikset på håret før hun skal på skolen i Bhaktapur ikke langt utenfor Katmandu.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt