NRK Meny
Normal

Nelson Mandela innlagt på sykehus

Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela (93) er innlagt på sykehus, opplyser myndighetene i landet. Han er ikke operert, og innleggelsen var planlagt, ifølge ANC-partiet.

Nelson Mandela under finalen i Fotball-VM i 2010

I OFFENTLIGHETEN: Nelson Mandela (93) opptrådte sist offentlig under finalen i Fotball-VM i Sør-Afrika i juli 2010.

Foto: THOMAS COEX / Afp

– Madiba har hatt magesmerter i lengre tid og leger mener han trenger behandling fra medisinske spesialiser, heter det i en uttalelse fra landets nåværende president Jacob Zuma lørdag.

Ifølge myndightene er Mandela utenfor fare etter sykehusinnleggelsen, han vil ifølge Zuma reise hjem i morgen eller senest mandag.

Helsen til Apartheid-ikonet, som har kjælenavnet Madiba, har vakt nasjonal bekymring etter at han for litt over ett år siden ble innlagt på sykehus for en akutt luftveisinfekjon.

– Jeg kan forsikre dere om at den tidligere presidenten er ved godt mot og i god form, sier presidenttalsmannen Mac Maharaj til nyhetskanalen eNews.

Han vil ikke kommentere mer rundt innleggelsen, av respekt for Mandela og familiens privatliv.

ANC: – Ikke operert

– Vi håper han blir frisk raskt, og forsikrer ham om han får kjærlighet og gode ønsker fra alle sørafrikanere og folk i hele verden, står det i president Zumas uttalelse.

En talsmann for ANC-partiet sier at Mandela ikke har blitt operert.

– Det er ingen grunn til panikk, sier ANC-talspersonen Keith Khosa til eNews.

– Det var ingen akuttinnleggelse. Det var planlagt.

Det er ikke kjent hvilket sykehus Mandela er innlagt på, ifølge sørafrikanske news24. Det kan være ved et militærsykehus i Pretoria, ifølge BBC.

– Ikke bekymret

Ett av Mandelas barnebarn er ikke bekymret.

– Jeg ser ikke på dette som noen stor ting. Helsetilstanden hans er perfekt. Da jeg så ham på onsdag var han ved godt mot, helt frisk, og du vet, prakteksempelet på en mann på hans alder, sier Ndileka Mandela til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg er ikke bekymret. Bestefar ble frisk fra sykdommen i fjor. Jeg ser ingen grunn til at dette skal være noe annerledes, mener han.

Opptrådte offentlig i 2010

Etter at han ble utskrevet fra sykehus i fjor, har han oppholdt seg vekselvis i hjemmet sitt i Johannesburg og på familiestedet i byen Qunu i provinsen Eastern Cape.

Den tidligere presidenten opptrådte sist offentlig under finalen i Fotball-VM i Sør-Afrika i juli 2010.

Mandela satt 27 år i fengsel før han ble løslatt i 1990, og ble tildelt Nobels fredspris i 1993. Ett år etter ble han valgt til Sør-Afrikas første fargede president i landets første valg hvor alle innbyggerne kunne stemme.

Han satt i én presidentperiode før han gikk av i 1999.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt