Hopp til innhold

Nelson Mandela 90 år

I sommerlette intervjuer verden over blir kjendiser og andre ofte spurt hvilken internasjonal størrelse de helst ville spise middag med; da er svaret nesten like ofte: Nelson Mandela.

Nelson Mandela
Foto: LIONEL HEALING / AFP

I dag fyller anti-apartheid symbolet 90 år.

BILDER FRA NELSON MANDELAS LIV

Verdens mest anerkjente statsmann

Det er vanskelig å måle den slags, men Sør-Afrikas tidligere president omtales jevnlig som den politiker i verden flest ser opp til og beundrer.

Han kjempet for menneskerettigheter og likestilling i sitt hjemland, noe det hvite raseskilleregimet ikke kunne akseptere.

Han satt 27 år i fengsel for sin kamp, og kunne vært en bitter og hevngjerrig mann.

Men da han ble løslatt, den 11. februar 1990, var det forsoning og sameksistens som preget hans budskap.

Nelson Mandela snakket om et samfunn der hvite og svarte skulle leve side om side.

I 1993 fikk han Nobels Fredspris sammen med landets president F.W. de Klerk, det hvite mindretallets leder, som også spilte en sentral rolle i avviklingen av apartheid-staten.

Eksempelets makt

I 1994, 76 år gammel, kunne Nelson Mandela for første gang stemme ved et valg. Den 10.mai ble han innsatt som det demokratiske Sør-Afrikas første, svarte president.

Det var ikke først og fremst som politiker Nelson Mandela ble folkekjær, det var som foregangsmann og moralsk forbilde. Mandela forsto at uten det hvite mindretallets tillit ville det bli umulig å skape et levedyktig, multi-etnisk samfunn i Sør-Afrika.

Riktignok hadde de svarte flertallet, men de hvite kontrollerte økonomien. Under rugby-VM på hjemmebane i 1995 tok han på seg Springbok-trøya. Rugby var en så godt som helhvit sport og den grønne drakten med antilopemerket symboliserte på mange måter raseskillet i idretten.

Mange svarte protesterte, men for Mandela var dette en utstrakt hånd og en takk til de hvite for at de hadde bidratt til en fredlig overgang til flertallsstyre.

Tilskuerne, 99% hvite og i all hovedsak Afrikaanere, ropte taktfast ”Nelson! Nelson! Nelson!” da landets president entret stadion før finalen.

Kongelig bakgrunn

Rolihlahla Dalibhunga Mandela ble født i landsbyen Mvezo i øst i landet i 1918.

Det mer anvendelige navnet Nelson fikk han av en lærer, men i Sør-Afrika i dag omtales han oftest som Madiba, klan- og klengenavnet som ble benyttet da han var liten. Oldefaren var konge i Tembu og faren var høvding, men unge Madiba var ikke selv tronarving.

Han ble oppdratt i xhosa-folkets tradisjoner, parallelt med at han fikk en moderne, vestligorientert utdannelse som jurist. Det var på universitetet han engasjerte seg politisk og ble aktivist.

Han meldte seg inn i ANC (African National Congress) som var en ledende organisasjon som krevde politiske rettigheter for de svarte.

I 1943 var han med på å stifte et eget ungdomsforbund i organisasjonen ANCYL. De unge gikk lengre i sine krav og fulgte en klarere konfrontasjonslinje, men de var samtidig inspirert av Mahatma Ghandis filosofi.

Ikke-vold til ingen nytte

ANC ønsket en stat med like rettigheter for alle uansett farge og rase. Utbrytergruppen PAC var afrikanister og kjempet i større grad for de svartes rettigheter. PAC’s popularitet truet med å splitte de svarte og til slutt endret Mandela holdning.

Han innså at også ANC måtte gripe til våpen. Han ble leder av ANC’s væpnede fløy ”Umkhonto we Sizwe”, Nasjonens Spyd, og forberedte sabotasjeaksjoner mot regjeringen.

Han fikk geriljaopplæring i Etiopia og Algerie, men ble til slutt arrestert. Han ble anklaget for høyforæderi og siden han var sikker på at han ville få dødsdom bestemte han seg for å tilstå, ikke minst fordi han da han ville få anledning til å forsvare og forklare seg.

Talen fra tiltalebenken i 1964, der han snakket om at han var villig til å dø for sine demokratiske idealer, ble et slags politisk manifest. Han ble riktignok ikke dømt til døden, men det skulle gå et kvart århundre før Nelson Mandela fikk anledning til å sette sine idealer ut i praksis.

”Hoppe etter Wirkola”

Mange mener at Madiba viste sin storhet da han i 1999, etter én periode som president, trakk seg i stedet for å tviholde på makten. Andre mener at han i sin storhet gjorde landet en bjørnetjeneste.

Overgangsperioden var ikke over, og Sør-Afrika hadde trengt hans lederskap og klokskap enda en periode, er innvendingen.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki
Foto: RODGER BOSCH / AFP

Hans etterfølger, Tabo Mbeki, har ikke Madibas format verken politisk eller menneskelig.

Til Mbekis unnskyldning skal det sies at ingen ville ha klart å fylle Mandelas sko; men når det svarte Afrika - ni år etter at Madiba gikk av - ser mot Sør-Afrika for lederskap så er det lite å finne.

Det er fremdeles Nelson Mandela som viser vei. Han har kritisert Mugabe, han rykket ut mot svarte sør-afrikaneres voldsbruk mot fremmedarbeidere fra naboland og han har – i skarp kontrast til Mbeki – vært krystallklar i sin holdning til AIDS-bekjempelse. Nelson Mandelas sønn, Makgatho, døde av AIDS i 2005.

Moteikon og merkevare

90-åringen mottar, i følge hans nære medarbeidere, 4000 henvendelser i måneden med forespørsler om en eller annen form for deltagelse i velmente prosjekter. En fersk gjennomgang av møteboken viste at han har hatt 235 ”opptredener” de siste 12 måneder.

Mengden hyller Nelson Mandela

En folkemengde hyller Nelson Mandela i Johannesburg

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

I forbindelse med 90-årsdagen har han kastet glans over en rekke arrangementer - fra et barneselskap i Johannesburg til en gigantkonsert mot AIDS i London.

Han bruker sitt eget fangenummer fra Robben Island 46664 til å samle inn penger til kampen mot AIDS og har én milliard Rand, eller 650 millioner norske kroner, som mål.

Det selges armbånd med 46664, bursdagsmynter er presset og Madiba-frimerker har kommet ut i anledning dagen, men Nelson Mandela Foundation er på vakt og slår ned på alle som forsøker å utnytte jubilantens navn og nummer.

Alle inntekter skal gå til veldedighet. Det er, i enkelte sammenhenger, en belastning at Mandelas berømmelse nå lever sitt eget liv, i følge Mandela-kjennere.

Han må la seg avbilde med ”enfoldige modeller og racerbilsjåfører som aldri har hørt om ANC”, som det het i Johannesburg-avisen The Star nylig.

- Vi ønsker ikke at han skal bli en ny Che Guevara – et tilfeldig fjes på en T-skjorte, sier Achmat Dangor i Nelson Mandela Foundation.

Privat feiring

Etter uker med forberedende feiringer og hyllest i full offentlighet skal dagen feires i stillhet.

En talsmann forteller at 90-åringen skal være sammen med venner og familie i Qunu i Transkei der han vokste opp og der han i dag bor sammen med Graca Machel.

Nelson Mandela og Graca Machel

- Han er et symbol, men ingen helgen, sier kona Graca Marcel

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Enken etter Mozambiques tidligere president er en av de få som ikke har kanonisert ham. I dag har de vært gift i ti år.

- Han er et symbol, men ingen helgen. Han har sine svakheter, skal hun ha sagt om Madiba. Det er nesten betryggende å vite at verdens mest beundrede statsmann er et menneske.

SISTE NYTT

Siste nytt