NRK Meny
Normal

Nektes å dra hjem

Flere tusen indonesere må for tredje dag på rad tilbringe dagen i tilfluktsrom i ly for Sinabung-vulkanen.

Vulkanologer fra myndighetene på Sumatra opplyser at Sinabung-vulkanen ikke spyr så mye aske og røyk ut i atmosfæren som søndag og mandag, men at den fremdeles er ekstremt farlig.

Får ikke lov til å forlate leirene

Vulkanen hadde søndag sitt første utbrudd på 400 år, og ifølge nyhetsbyrået AFP måtte 30.000 mennesker flykte til midlertidige tilfluktsleirer seks kilometer eller mer unna Sinabung-fjellet.

Tirsdag har 7000 reist hjem til landsbyene sine, men ingen som bor innenfor evakueringssonen får lov til å dra hjem.

– Folk spør oss om de kan dra hjem og pleie dyrene sine og passe på hjemmene sine, men de får ikke lov til å forlate leirene, sier Mohammad Agus. Han jobber for myndighetenes katastrofegruppe.

Video: Første utbrudd på 400 år

Video Vulkanutbrudd på Sumatra

Fremdeles mulig med nye utbrudd

Vulkanolog Agus Budianto sier til AFP at vulkanen fortsetter å spy ut røyk og aske, men skyen er bare 50 meter høy - sammenlignet med 2000 meter i går .

– Rent visuelt har vulkanen mye mindre aktivitet, men vi måler kontinuerlig aktivitet nede i Sinabung. Det betyr at magma blir dyttet oppover, sier Budianto.

Også han mener at situasjonen er for farlig til at de som bor nærmest vulkanen kan få reise hjem.

– Det er fremdeles mulig at det kommer et nytt utbrudd, og det er ingen planer om å nedgradere alarmnivået, sier Budianto.

Flyselskapene er blitt bedt om å unngå området rundt Sinabung-vulkanen nord på Sumatra, men vulkanen ligger avsides til og det er lite problemer i trafikken som følge av utbruddene. Det meldes om dårlig sikt for flyene, men ingen problemer slik det ble da den islandske vulkanen Eyafjallajökull hadde utbrudd i april .

Video: Røyk og aske 2000 meter til værs

Video Nye utbrudd på Sumatra, Indonesia

Magma kan lage kork i vulkanen

Sinabung er en av 69 aktive vulkaner i den sørøstasiatiske øygruppen. Indonesia ligger på det som kalles Stillehavets «Ring of Fire» - et område der kontinentalplater møtes og forårsaker høy vulkanaktivitet og mange jordskjelv.

I Indonesia er det flere aktive vulkaner enn i noe annet land. 179 vulkaner overvåkes konstant på de 17.500 øyene. Selv om en vulkan ikke har hatt utbrudd på 10.000 år, kan den fremdeles regnes som aktiv. Magma som dannes inne i vulkanen kan fungere som en kork, og under der kan det bygges opp et trykk som en dag blir utløst.

Sinabung kan enten gå tilbake til ro eller komme med en rekke utbrudd som øker i intensitet, ifølge ekspertene.

To personer har omkommet ved Sinabung, men myndighetene kan ikke si om det er som følge av utbruddet. Tidligere i august ble fire personer savnet etter et utbrudd i vulkanen på Karangetang-fjellet på øyen Siau.

Video: Geolog Rune Selbekk om vulkanen

Video Rune Selbekk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt