NRK Meny
Normal

Nekter visestatsminister å gå av

Militærrådet i Egypt nekter visestaminster Hazem al-Beblawi å gå av. Han ville ikke mer fordi 25 menn-esker ble drept da muslimske gjenger og soldater angrep kristne som demonstrerte i Kairo søndag.

Hazem al-Beblawi

Egypts finans- og visestatsminister Hazem al-Beblawi går av i protest etter uroen i Kairo søndag.

Foto: JUMANA EL-HELOUEH / Reuters

Han er en av to visestatsministre, og også finansminister.

- Militærrådets avslag setter meg i en vanskelig situasjon. Jeg er forvirret og vet ikke hva jeg skal gjøre, sier al-Beblawi.

Ifølge det egyptiske nyhetsbyrået MENA sier al-Beblawi at sammenstøtene søndag rystet samfunnssikkerheten i Egypt som det er regjeringens ansvar å opprettholde.

- Regjeringen ansvarlig

Opptøyer i Kairo

Det var håndteringen av sammenstøtene i Kairo søndag som fikk visestatsministeren til å gå av.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

- Selv om regjeringen ikke er direkte ansvarlig, er det likevel regjeringen som har det endelige ansvaret. Situasjonen er svært vanskelig og krever en ny og annerledes tenkning og arbeidsmåte, sier han.

Al-Beblawi har sittet i regjeringen i siden juli, da han ble utnevnt av det regjerende militærrådet som overtok da president Hosni Mubarak ble styrtet.

Hans forgjenger Samir Radwan forhandlet fram et lån fra Det internasjonale pengefondet IMF, men militærrådet avviste lånet fordi de ikke ville sette seg i for stor gjeld. I tillegg opplevde han store folkelige protester og gikk av.

- Viktig for investeringslysten

Etterfølgeren al-Beblawi har den siste tiden forhandlet med arabiske golfstater om økonomisk støtte til Egypt på nærmere 7 milliarder dollar.

Børsen i Kairo stengte med en nedgang på 2 prosent etter nyheten om al-Beblawis avgang.

- Investorer vil ha økt stabilitet i Egypts offentlige finanser. I så måte er det dårlig nytt at al-Beblawi er den andre finansministeren som går av i løpet av fire måneder, sier Simon Kitchen, strateg i finansselskapet EFG-Hermes.

En regjeringstalsmann avviser meldingen fra den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera om at hele den egyptiske regjeringen har levert inn sin avskjedssøknad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt