Hopp til innhold

Nekter straffskyld etter å ha skutt Eric Torell: – En mørk dag for svensk politi

Eric Torell hadde Downs syndrom og siktet på tre bevæpnede politifolk med et lekevåpen. I dag startet rettssaken mot de tre politifolkene som skjøt og drepte 20-åringen.

Bilder Eric Torell

MINNES: Bilder satt opp for å minnes Eric Torell, som ble skutt og drept av politiet i august i fjor. I dag startet rettssaken i tingretten i Stockholm.

Foto: Stina Stjernkvist/TT / Stina Stjernkvist/TT

Eric Torell

Eric Torell ble bare 20 år gammel.

Foto: Privat / SVT

Ifølge svensk påtalemyndighet skal 20-åringen ha blitt skutt hele 25 ganger. Ett av skuddene traff magen, to i ryggen. Expressen har tidligere meldt at det var ett av skuddene i ryggen som drepte Torell.

I dag begynte rettssaken mot to politifolk som skjøt Torell, samt en operasjonsleder, i tingretten i Stockholm. Alle de tre nekter straffskyld.

Ifølge SVT skal de to som avfyrte skuddene ha vært ansatt i politiet i henholdsvis sju uker og åtte måneder.

– Dette er naturligvis en ufattelig hendelse for Erics familie, men det er også en mørk dag for svensk politi. Hvordan kunne dette skje? sa aktor Bengt Åsbak von Meyburg i retten tirsdag morgen, ifølge SVTs direkterapportering fra retten.

– Alt kan ikke være hans skyld

Skinnjakka til Eric Torell

Bilder fra etterforskningen viser at to av kulene traff Torell i ryggen.

Foto: SVT / Polisen

Torells mor Katarina Söderberg håper rettssaken kan føre til endringer i politiet. Politiet må få mer kunnskap om hvordan mennesker med funksjonshemninger fungerer, mener hun.

Söderberg sier også at hun ikke bryr seg om dommen i saken. Hun vil bare vite hvordan en ung mann med Downs syndrom, autisme og et lekevåpen kan bli skutt og drept av politiet.

– Det vil innebære en oppreisning for Eric. Jeg er her for hans skyld, fordi jeg vil hedre hans minne. Alt kan ikke være hans feil, sier Söderberg, ifølge SVT.

Sak fra april 2019.

Drapet på Eric Torell rystet Sverige. Sak fra april 2019, da det ble klart at tre politifolk var tiltalt.

Rømte med våpenkopi

Det var like før klokken 4 på morgenen 2. august 2018 at en kvinne ringte til politiet og sa at hun og en venn hadde sett en væpnet mann, heter det i tiltalen, skriver NTB.

Politiet hadde tidligere hatt et oppdrag i samme område i forbindelse med en væpnet mann som truet med å skyte politifolk. Disse opplysningene fikk patruljen som rykket ut, med seg.

Våpenkopien Eric Torell bar da han ble skutt

Denne våpenkopien skal Eric Torell ha rettet mot de tre politifolkene.

Foto: SVT / Polisen

På veien møtte patruljen en mann som lette etter sin sønn som hadde rømt hjemmefra. Mannen var Eric Torells far. Senere har det kommet frem at 20-åringen, som hadde Downs syndrom og autisme, hadde tatt med seg et leketøysvåpen da han rømte.

Patruljen ba ham ringe 112, fordi de var på vei til stedet der den væpnede mannen var blitt observert, står det i tiltalen.

Ifølge aktor Bengt Åsbak von Meyburg gjorde ikke operasjonsleder nok for å undersøke om savnetmeldingen og meldingen om en person med våpen, kunne gjelde det samme. I tillegg er det påvist feil i beskjedene som gikk ut til de tre politifolkene, skriver SVT.

Slik ble Eric Torell skutt av politiet

Oversiktskart fra etterforskningen viser vinklene hvordan de tre politifolkene var posisjonert da de skjøt Torell.

Foto: SVT / Polisen

– Fikk kraftig tunnelsyn

Tre politifolk ankom stedet rundt klokken fire på natten 2. august i fjor.

På vei ut fra en bakgård ser de tre politifolkene en mann med våpen i hendene. De har i avhør sagt at de fryktet for sine liv og gikk bakover, mens mannen kom imot dem. Han hevet våpenet og rettet det mot dem, ifølge betjentene.

Eric Torell

Blomster på stedet der Torell ble skutt.

Foto: Stina Stjernkvist / AFP

– Og da føler jeg at nå skyter han henne i hjel, liksom, så jeg valgte å skyte med mitt våpen mot denne mannen, og når jeg skyter, når jeg bestemmer meg for å skyte, så får jeg et kraftig tunnelsyn, sier en av politifolkene, og fortsetter:

– Så jeg skyter, og til slutt rygger denne gutten, eller mannen, og faller til bakken, og jeg slutter å skyte og han mister sitt våpen.

Alle tre betjentene skjøt. Til sammen avfyrte de 25 skudd på mellom tre og ti sekunder, ifølge tiltalen.

Rettssak etter at mann med downs syndrom ble skutt av politiet

I SORG: Katarina Söderberg er mor til Eric Torell, som ble skutt av politiet i Stockholm i august.

Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix

Vurderte ikke godt nok

Politiet har rett til å skyte i nødverge. Påtalemyndigheten er enig i politifolkenes vurdering, altså at Torells våpen – en leketøyspistol av plast – kunne oppfattes som et ekte våpen, og at det derfor ikke var feil å løsne skudd.

Men politiet skal gjøre en vurdering før hvert nytt skudd som løsnes, for å se om det er nødvendig å skyte mer. Dette ble ikke gjort, mener påtalemyndigheten, ifølge SVT.

Den ene betjenten er tiltalt for å ha forvoldt en annens død. De to andre, hvorav en operasjonsleder, er tiltalt for tjenestefeil.

En tredje politibetjent som var på stedet, er ikke tiltalt i saken, fordi påtalemyndigheten mener vedkommende kun skjøt Torell forfra. Vedkommende har vært ansatt i politiet i sju år.

– Følte seg truet på livet

Anton Strand er forsvarer for en av de tiltalte politibetjentene. Strand sier til SVT at de tre politibetjentene var i en situasjon der de følte seg truet på livet.

– De har ikke sett noen annen utvei, enn å åpne ild, sier advokaten.

Strand påpeker at både forsvarerne og påtalemyndigheten er enige i at de tre politifolkene ikke hadde mulighet til å se at Torell hadde Downs syndrom i den stressede situasjonen. I tillegg mener forsvarerne at det er meningsløst å hevde at politibetjentene hadde anledning til å gjøre ny vurdering etter hvert skudd som ble løsnet.

– Det er ikke mulig å dele opp vurderingene, slik det hevdes, all den tid hele skuddserien kan ha vært avsluttet på tre sekunder, sier Strand.

Han påpeker videre at skuddet som hans klient avfyrte mot Torells rygg, traff 20-åringen fra siden.

– Det skutt fra siden, bakfra. Det er ikke som at han har hatt en ryggtavle vendt mot seg, sier Strand.

«GW» tror på frifinnelse

Den anerkjente kriminologen Leif «GW» Persson har lest gjennom saksdokumentene. Han sier til Aftonbladet at han tror politifolkene kommer til å bli frikjent.

– De har oppfattet det som en såpass truende situasjon, at de har rett til dødelig vold, sier Persson, og legger til:

– Jeg tror retten vil støtte den oppfattelsen, sier Persson.

Han mener samtidig at mye tyder på at de tre betjentene «ikke har nervene som trengs» til å bære våpen i utgangspunktet.

Hol i glaset

Kulehull på stedet der Torell ble skutt.

Foto: Janerik Henriksson / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt