Hopp til innhold

Nekter å la nordmenn kjøpe feriehus i Danmark

KØBENHAVN (NRK.no): Danmark er i en økonomisk hengemyr, og i boligmarkedet har det nær sagt blitt bom stopp. Likevel nekter den danske regjeringen å la ikke-danske borgere få tilgang til å kjøpe de mange feriehus de nå sliter med å få solgt.

Sommerhus i Danmark

Tall fra det danske justisdepartementet viser at det er nordmenn som oftest søker om å få kjøpe feriebolig i Danmark. I fjor fikk 37 prosent av dem avslag.

Foto: ScanStock

«Boligmarkedet er preget av et stort tilbud, men begrenset omsetning,» slo den danske regjeringen i august fast i sin økonomiske vekstpakke «Holdbar vækst».

Vilde Helljesen i Danmark

For med et folk som ikke tør å kjøpe boliger og en dansk stat som neste år vil gå med 85 milliarder danske kroner i minus - måtte regjeringen ta grep.

Men blant tiltakene som ble lansert for å få fart på det stagnerte boligmarkedet, er ikke å slippe til flere kjøpere.

Forbudet mot å la utlendinger kjøpe fast eiendom, deriblant ferieboliger, i Danmark, står fast.

I den særdanske loven står det nemlig at: «Personer, der ikke har bopæl i Danmark, og som ej heller tidligere har haft bopæl her i landet i et tidsrum af i alt 5 år, kan kun med justisministerens tilladelse erhverve adkomst på fast ejendom her i landet».

– Ikke logisk i en globalisert verden

Dette forbudet akter altså danske myndigheter å holde fast på.

Fremdeles må nordmenn og andre utlendinger skrive et personlig brev til justisministeren og fortelle hvor tett knyttet man er til Danmark, men også da kan det ende med avslag.

Tall fra det danske justisdepartementet viser at det er nordmenn som oftest søker om å få kjøpe feriebolig i Danmark. I fjor fikk 37 prosent av dem avslag.

Villum Christensen, Liberal Alliance

Folketingsmedlem for Liberal Alliance, Villum Christensen, mener det er urimelig at dansker nekter utlendinger å kjøpe feriehus i landet.

Foto: Henrik Sørensen

Det er ikke politisk flertall for å endre denne loven i Danmark. Partiet Liberal Alliance tilhører det politiske mindretallet og vil slippe til ikke-danske boligkjøpere.

– Det er jo merkelig at danskene kan kjøpe ferieboliger i utlandet, mens vi nekter utlendinger å kjøpe her. Det er ikke logisk i en globalisert verden, sier medlem i Folketinget for Liberal Alliance, Villum Christensen, til NRK.no.

– Dessuten vil en lovendring kunne medvirke til å sette fart i et dødt boligmarked, hvor forventede prisstigninger vil være kjærkomne i utkantområdene.

«Riktig skidt»

I denne saken er Liberal Alliance helt i takt med det danske folket. Et flertall av de danske velgerne svarte nemlig i en undersøkelse i august at de er for en lovendring.

– Flertallet av politikerne har ikke fulgt med på det, sier administrerende direktør Rasmus Juul-Nyholm i eiendomsselskapet Administrationshuset.

– Vi er så redde for utlandet. Man var redd for at tyskerne, som var veldig kjøpekraftige, skulle kjøpe opp alle sommerhusene på vestkysten. Men nå er situasjonen en annen. Danskene har kjøpekraft, og det er mange dansker som har kjøpt seg feriebolig i for eksempel Sverige og Spania. Da blir forbudet prinsipielt forkastelig, mener han.

Ved utgangen av 2010 sto 8277 fritidsboliger usolgt i Danmark. Ifølge den danske avisen Børsen hadde 6000 av hyttene vært til salgs i mer enn 12 måneder.

– Det går «riktig skidt» med boligmarkedet, for å si det som det er, sier Juul-Nyholm.

Ingen tegn til endring

Men det er ingen tegn til å endre den særdanske regelen.

– Vi kan ikke på et så viktig område endre reglene, bare fordi vi her og nå har et stagnerende boligmarked. Hvis vi først gir slipp på særregelen, kan vi ikke få den tilbake, sier danskenes justisminister Lars Barfoed fra Det konservative Folkeparti til avisen Politiken.

SISTE NYTT

Siste nytt