Hopp til innhold

Nekter Jemens president og regjering å trekke seg

Etter flere dagers uro har striden med Houthi-militsen ført til at både presidenten og den USA-vennlige regjeringen i Jemen ønsker å trekke seg, men nasjonalforsamlingen vil ikke godta avskjedssøknaden.

Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi

Presidenten i Jemen Abd-Rabbu Mansour Hadi nekter å styre på Houthi-militsen sin nåde. I dag varslet han sin avgang.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

En av presidentens rådgivere opplyste i kveld at Abd-Rabbu Mansour Hadi går av, kort tid etter at også regjeringen hadde levert inn sin avskjedssøknad.

«Jemen er i en fullstendig fastlåst situasjon», heter det i avskjedssøknaden til Hadi.

– Regjeringen ønsker ikke å bli dratt inn i en lite konstruktiv politisk floke som ikke er i henhold til lov og orden, het det i et utdrag fra avskjedssøknaden som ble lagt ut på statsminister Khaled Bahas Facebook-side.

Men dette kommer ikke nasjonalforsamlingen i Jemen til å godta, ifølge offisielle kilder. Nå er det full forvirring om landet har en regjering eller ikke.

– Leder for nasjonalforsamling Yahia al-Rai nekter å godta presidentens avskjedssøknad, og har besluttet å kalle inn til et ekstraordinært møte i morgen, heter det i en uttalelse fra en representant fra nasjonalforsamlingen som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

Bahas regjering, som består av teknokrater og politikere fra en rekke partier, ble utnevnt i november og fikk støtte fra nasjonalforsamlingen måneden etter.

Nå varsler de fire sørlige områdene i Jemen at de ikke vil følge militære ordre fra de nye styresmaktene i hovedstaden Sanaa, etter at det i kveld ble kjent at presidenten ønsker å trekke seg.

Laster Twitter-innhold

Avtale med milits

Den sjiamuslimske Houthi-militsen har i mange år kjempet mot sentralmyndighetene i Jemen. Siden i fjor høst har de tatt kontroll over en rekke områder, inkludert store deler av hovedstaden.

Tidligere i dag gikk Jemens president med på militsens krav om endringer i utkast til en ny grunnlov. I avtalen, som skal ha blitt inngått onsdag kveld, heter det at «alle fraksjoner» i landet må være enige om grunnlovsutkastet. Presidenten gikk i tillegg med på at medlemmene av militsen skal kunne få offentlige stillinger.

Militsen lovet på sin side å avslutte beleiringen av presidentpalasset, statsministerens bolig og regjeringsbygninger, noe den fortsatt ikke hadde gjort torsdag.

Houthi-militsen har beleiret presidentpalasset i Sana

Houthi-militsen har beleiret presidentpalasset i Sana og tatt over pansrede kjøretøyer under sammenstøt med presidentens vaktstyrke tidligere i uken.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Minst 35 drept

Minst 35 mennesker er drept i kamper mellom militssoldatene og regjeringsstyrkene i hovedstaden Sana de siste dagene.

Tirsdag omringet militsen presidentpalasset i hovedstaden og angrep vakter ved presidentens private bolig. Statsministeren fikk slippe ut av boligen sin onsdag, etter å ha vært omringet av opprørere i to døgn.

President Hadi er en alliert av Vesten og en tilhenger av USAs hyppige droneangrep mot al-Qaidas krigere i Jemen.

Houthi-militsen kjemper også mot Al Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), som det siste halvåret har utført en rekke angrep mot Houthi-mål der mange er drept.

AQAP har også tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

SISTE NYTT

Siste nytt