Hopp til innhold

Nekter å svare på telefon fra Obama

Elfenbenskystens sittende president Laurent Gbagbo nekter hardnakket å høre på afrikanske og vestlige statslederes trusler. Han nekter også å svare når USAs president Barack Obama ringer.

Laurent Gbagbo

Laurent Gbagbo har nektet å gå av som president siden valget i november i fjor.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Gbagbo vil ikke godta å ha tapt presidentvalget i Elfenbenskysten 28. november 2010.

Barack Obama

Barack Obama har forsøkt å ringe Gbagbo, som ikke vil snakke med ham.

Foto: HUGH GENTRY / Reuters
FN-soldater i Elfenbenskysten

FN-soldater patruljerer gatene i Abidjan.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Begge erklært som vinnere

Utfordrer Alassan Ouattara var opprinnelig erklært som vinner av den uavhengige valgkommisjonen. Men dette resultatet ble avvist av grunnlovsrådet, som hevdet at Gbagbo hadde vunnet.

Siden da har Gbagbo holdt fast ved makten, til tross for protester fra andre land i regionen, FN, EU og AU. Alle disse anerkjenner Outtara som valgvinner.

Alle forsøk på å overtale - gjerne med trusler om maktbruk - Gbagbo, som har sittet ved makten siden 2000, til å gå av, har slått feil.

Nekter å svare USAs president

Lanny Davis, som tidligere jobbet for USAs president Bill Clinton, har nå sagt opp jobben som rådgiver for Gbagbo. Ifølge Davis har Gbagbo sluttet å svare på telefonene hans, og han sier også at den ivorianske presidenten nekter å svare når president Obama prøver å nå ham.

Davis sier til CNN at han flere ganger har forsøkt å sette opp en samtale mellom Gbagbo og Obama - en samtale som «ville gitt Gbagbo alternativer for en fredelig løsning, ville unngått ytterligere blodbad og ville vært i landets beste interesse.»

«Dessverre ble det tatt en beslutning i Abidjan om å ikke la president Obamas telefon bli satt gjennom til Gbagbo, til tross for mine gjentatte protester til den beslutningen», skriver Davis i sin oppsigelse.

Davis forteller CNN at han fremdeles vil arbeide for en fredelig løsning på konflikten i Elfenbenskysten, men at han nå ikke lenger kan gjøre det som en offentlig ansatt.

Kan en ny borgerkrig skje?

Elfenbenskysten lever fremdeles med etterdønningene fra forrige gang, i 2002, da landet var splittet mellom regjeringen i sør og opprørere i nord. Siden den gangen har fredsstyrker fra FN vært til stede for å roe gemyttene.

Begge sider i konflikten i dag er forsiktige med å trappe opp konflikten, i frykt for å sitte med skylden for en ny borgerkrig, og i frykt for å miste det moralske overtaket de begge mener de har.

Men så lenge militæret støtter Gbagbo er en mer åpen konflikt høyst sannsynlig mulighet. Dersom det skjer er det frykt for at andre land i området skal bli trukket inn i konflikten - særlig Liberia, der krigsherrene kan bli oppfordret av Gbagbo til å slå ned Liberias myndigheters offisielle motstand.

Den eneste måten Outtarra kan svare med makt er med støtte fra nord. Men de vil trolig ha en begrenset kapasitet til å «marsjere mot Abidjan» med mindre de støttes av en utenlandsk makt.

Sanksjoner og trusler mot Gbagbo

– Gbagbo har bare noen dager på seg til å gå av som president på fredelig vis, sier Outtaras statsminister Guillaume Soro i dag, samtidig som at tre presidenter fra det vestafrikanske samarbeidet ECOWAS opplyser at de skal ha nye samtaler med Gbagbo 3. januar.

Mens Soro lover Gbagbo immunitet dersom han går av i tide, har en talsmann for Outtara tidligere i dag oppfordret ECOWAS til å fjerne Gbagbo med militærmakt før det er for sent.

USA og EU har innført sanksjoner mot Gbagbo og hans nærmeste medarbeidere, og Verdensbanken og den Den vestafrikanske sentralbanken har stengt Gbagbos tilgang til finansene.

Siden valget i november er minst 170 mennesker drept i konflikten. FN har sagt at Gbagbo kan være ansvarlig for brudd på menneskerettigheter, inkludert drap og kidnappinger utført av sikkerhetsstyrkene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt