Nekter å svare om klimasyn

Fire ganger fikk miljøministeren i USA spørsmål om Trump og hans administrasjon tror at klimaendringene er en bløff eller ikke. Fire ganger fikk pressen ingen klare svar.

EPA's Pruitt calls off reporters after answering questions about the Trump administration's withdrawal of the U.S. from the Paris climate accords as he concludes his participation during the daily briefing at the White House in Washington

SVARER IKKE: USAs miljøminister ville ikke svare på om presidenten tror at klimaendringene er menneskeskapte eller ikke da han møtte pressen 2. juni.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Fredag kveld hadde pressen møtt opp i Det hvite hus for å høre miljøminister Scott Pruitt kommentere president Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen.

Under pressekonferansen forsøkte fire forskjellige journalister å stille spørsmålet som store deler av verden lurer på:

«Hva tror Trump om klimaendringene?» Men fortsatt forblir svaret høyst uklart.

– Jeg håper du kan oppklare dette en gang for alle, ja eller nei! Tror presidenten på at klimaendringene er virkelige og en trussel mot USA? åpnet en kvinnelig journalist spørsmålsrunden med.

– Alle diskusjonene vi har hatt de siste ukene har kun fokusert på én ting, og det er om klimaavtalen er bra for USA eller ikke. Og svaret er at avtalen setter oss i en dårlig økonomisk situasjon. Selv med alle planene til den forrige regjeringen er vi fortsatt 40 prosent unna klimamålene. Det var en feilet avtale fra starten av.

Uklare svar

Etter flere runder med samme spørsmål og ulike versjoner av svaret over, fikk Pruitt til slutt spørsmål om hva han selv tror om klimaendringene.

– Da jeg ble innsatt som minister indikerte jeg at klimaendringene er reelle, og at menneskelig aktivitet til en viss grad bidrar. Men det å måle presist hvor mye menneskelig aktivitet påvirker klima er fryktelig utfordrende. Og det viktigste spørsmålet er: Hva gjør vi med det?

Pruitt forteller videre at han har blitt kalt både klimaskeptiker og klimafornekter, og at han heller vil si at noen er klimaoverdrivere.

EPA Administrator Pruitt Joins Sean Spicer For Daily Briefing

USA: Scott Pruitt, miljøminister i USA, mener USA fortsatt kan bidra til klimakutt selv om de ikke er med i Parisavtalen.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

– Putter hodet i sanden

Deretter beskriver han klimaforskning som prognoser og mulige scenarioer om fremtiden, regnet ut med usikre modeller.

– Hvorfor smelter isen på polene. Hvorfor stiger havene og hvorfor har vi varmerekorder? Når NASA sier at 95 prosent av ekspertene mener at verden blir varmere, og du står der oppe og snakker om å overdrive, så virker det for mange som om du og presidenten fornekter realiteten! sier en journalist.

– La meg bare si igjen at vi har gjort utrolig mye for å begrense utslippene, gjennom teknologi og innovasjon, og det vil vi fortsette å gjøre. Vi vil fortsette å engasjere oss, og jobbe frem avtaler som setter Amerika først.

– Du putter hodet i sanden! sier journalisten.

– Det er det ingen bevis for, svarer Pruitt, og går videre til neste spørsmålsstiller.

Heller ikke pressetalsmann Sean Spicer vil svare på spørsmål om Trump tror på klimaendringer.

– Jeg har ikke snakket med ham om det, sier Spicer.

Trump har tidligere uttalt at klimaendringer er «en bløff».

En av journalistene i Det hvite hus sprute også hvordan Trump skal forhandle om en ny avtale, når ingen vil komme til forhandlingsbordet.

– USA har et sete ved bordet, vi er tross alt USA. Og vi er ledende på teknologi og innovasjon og har gjort store fremskritt. Hvis nasjoner vil lære av oss hvordan de kan kutte i sine utslipp, så vil vi dele vår kunnskap med dem. Vi vil strekke ut en hånd, svarer Pruitt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt