Nekter å samarbeide i riksrettssaken

Det hvite hus varsler at de ikke vil samarbeide i det de kaller demokratenes «urettmessige» riksrettsgransking. Samtidig stevnes USAs EU-ambassadør.

Det hvite hus varsler at de ikke vil samarbeide i granskningen av president Donald Trump.

Det hvite hus varsler at de ikke vil samarbeide i granskingen av president Donald Trump.

Foto: Alex Brandon / AP

Det kommer fram i et åtte siders langt brev til demokratene tirsdag, ført i pennen av advokat Pat Cipollone som avviser hele prosessen som pågår i Representantenes hus.

Kongressen gransker om Trump har misbrukt sin rolle som president, men Det hvite hus vil ikke bidra.

«President Trump kan ikke tillate at hans regjering deltar i denne partiske etterforskningen under disse omstendighetene», heter det i brevet.

De begrunner avvisningen med at demokratenes etterforskning ikke har hva Det hvite hus anser som «rettmessig forankring i grunnloven», at den ikke engang forsøker å være rettferdig, og trekker fram at det ikke formelt er stemt over om en riksrettsetterforskning skal iverksettes.

Pelosi raser

Demokrat-leder Nancy Pelosi, i Representantenes hus kaller avgjørelsen et ulovlig forsøk på å skjule fakta.

Brevet er åpenbart nok et ulovlig forsøk på å skjule fakta rundt Trump-regjeringens innsats for å presse andre land til å blande seg inn i valget i 2020, sier Pelosi i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Demokrat-leder Nancy Pelosi diskuterer riksrettssak mot Trump

Demokrat-leder Nancy Pelosi.

Foto: n21728

Brevet kommer samme dag som det tilspisset seg mellom Trump og Kongressen etter at han nektet USAs EU-ambassadør Gordon Sondland å stille til høring.

Sondland skal sammen med USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, ha vært involvert i Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden for korrupsjon.

Levert inn data

Tirsdag kveld lokal tid meldte nyhetsbyrået AP at demokratene har stevnet Sondland. De krever at han møter til vitneforklaring 16. oktober.

De krever i tillegg at han framlegger dokumenter, inkludert kommunikasjonsdata fra hans personlige utstyr, som er levert inn til utenriksdepartementet, men ikke til Kongressen.

Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett, er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

I løpet av denne samtalen skal Trump hele åtte ganger ha forsøkt å overtale Zelenskyj til å etterforske far og sønn Biden.

SISTE NYTT

Siste nytt