Nekter å gi kirketerroristen muslimsk begravelse

Den muslimske menigheten i Saint-Étienne-du-Rouvray nekter å gi Adel Kermiche en begravelse. Nå sier Dansk Islamisk Begravelsesfond at de kan stå for seremonien, men møter kraftige protester i Danmark.

Abdel Malik Petitjean og Adel Kermiche

Adel Kermiche (t.h.) var fra byen der angrepet skjedde. Abdel Malik Petitjean (t.v.) var fra Savoie, øst i Frankrike. Det er heller ikke klart hvor han skal begraves.

Foto: AP

– Åndssvakt, pinlig og absurd. Slik reagerer flere danske politikere på forslaget.

– Danmark skal ikke under noen omstendigheter være en gravplass for terrorister, sier Trine Bramsen fra Socialdemokraterne, til Jyllands-Posten.

– Islam skal ikke «skitnes til»

Imam Mohammed Karabila i moskeen i Saint-Étienne-du-Rouvray sier islam ikke skal «skitnes til av denne personen». Ingen ansvarlige ved moskeen vil delta, hverken i den rituelle vasken eller begravelsen av Adel Kermiche.

Han er en av de to mennene som angrep kirken i Normandie og som skar halsen over på den 85 år presten Jacques Hamel.

– Denne personen er en terrorist, en fanatiker. Vi gjør dette for at ta avstand fra det denne kvalmende personen har gjort, sier Mohammed Karabila til den danske avisen.

Til syvende og sist er det de lokale myndighetene i Saint-Étienne-du-Rouvray som må ta stilling til saken. Hvis familien til Kermiche ønsker en begravelse der, er det myndighetene der som må behandle søknaden.

– En menneskerett i bli begravet

Kasem Said Ahmad i Dansk Islamisk Begravelsesfond tar avstand fra angrepet og kaller det uislamsk, men sier at det er en menneskerett å bli begravet, uansett hva man har gjort.

Den franske avisen Le Figaro skriver at han tidligere har organisert begravelsen til Omar El-Hussein, mannen som sto bak to angrep i København i 2015.

– Hvis familiens hans ber om det, gjør vi det. Hvis de vil sende ham hit, kan han bli begravet i Danmark på den muslimske gravplassen. Kroppen er jo ikke ham. Han er død, han er en terrorist, forsvunnet mot sin Gud, sier han til Jyllands-Posten.

Flere muslimske debattanter tar også avstand fra forslaget om å gi 19-åringen en begravelse i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Blant andre Khaterah Parwani, som mener det er et ekstremt sterkt signal fra det muslimske trossamfunnet i Frankrike og et signal alle trossamfunn burde slutte seg til.

SISTE NYTT

Siste nytt