Nekter å forhandle med gisseltakere i Algerie

Frankrikes statsminister Manuel Valls sier det er uaktuelt å forhandle med den algeriske islamistgruppen som hevder å ha bortført en fransk statsborger.

Manuel Valls

Statsminister Manuel Valls sier det franske engasjementet i Irak vil fortsette som planlagt.

Foto: Regis Duvignau

– Det blir ingen diskusjon, ingen forhandlinger, og vi vil ikke gi etter for utpressing. Selv om vi selvfølgelig er svært bekymret, viker vi ikke en tomme, sier Valls til den franske radiostasjonen Europe1.

Den militante gruppa Jund al-Khilifa (Kalifatets soldater), som hevder å være tilknyttet Den islamske staten (IS), la mandag kveld ut en video der de truer med å drepe den 55 år gamle franskmannen Hervé Gourdel hvis ikke Frankrike stanser luftangrepene mot IS i Irak.

Journalister utenfor hjemmet til Gourdel

Mandag kveld hadde journalister tatt plass utenfor hjemmet til Hervé Gourdel i Nice.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Gourdel er en ivrig turgjenger og var på fjelltur i området da han ble tatt som gissel søndag.

Franske myndigheter har slått fast at videoen er ekte, men Valls avviser at landet vil gi etter for gisseltakernes krav.

– Dersom vi gir etter, vil vi gi dem seieren, sier Valls.

– Liten sjanse for at han blir satt fri

I videoopptaket bekrefter Gourdel at han er tatt som gissel av Jund al-Khilifa.

– Denne væpnede gruppen ber meg om å be deg (president François Hollande) om ikke å gripe inn i Irak. De holder meg som gissel, og jeg ber deg, herr president, om å gjøre alt for å få meg ut av denne vanskelige situasjonen, sier Gourdel.

Ifølge den algeriske nettavisen TSA er det liten mulighet for at franskmannen blir satt fri. En ikke navngitt offiser sier til avisen at gruppen som har bortført ham er ekstremt voldelig.

I tillegg er det vanskelig å finne ham i fjellområdet som har mange skogholt og grotter man kan skjule seg i.

Den algeriske hæren har sendt ut personell som leter etter den kidnappede mannen.

Danmark

Samtidig har ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) offentliggjort en ny video med det britiske gisselet John Cantlie der han blant annet nevner Danmark som ett av landene som forsøker å bekjempe IS.

– Alle ser ut til å involvere seg. Danmark og Frankrike har sendt fly. Storbritannia bevæpner kurdere og Iran sender soldater, sier Cantlie i opptaket, ifølge organisasjonen SITE, som sporer aktiviteten til terrororganisasjoner på internett.

På videoen sitter den britiske frilansjournalisten og fotografen bak et bord, iført oransje fangedrakt. Han sier videre at Vesten grovt undervurderer IS' styrke.

– Den nåværende vurderingen om at det krever 15.000 soldater for å bekjempe IS, er latterlig lav. Staten (IS) har langt flere mujahedinene enn det. Og de er ikke bare en flokk udisiplinerte menn utrustet med noen få kalasjnikover, sier briten.

Fotojournalist John Cantlie er tatt til fange av IS

Det er antatt at John Cantlie holdes fanget i Raqqa, IS' bastion nord i Syria.

Foto: John Cantlie / CC BY-SA 3.0 / YouTube

SISTE NYTT

Siste nytt