Hopp til innhold

– Neil Armstrong var en av de største amerikanske helter noensinne

Den amerikanske astronauten Neil Armstrong, den første mannen på månen, er død. Armstrong ble 82 år gammel.

Det amerikanske nyhetsbyrået Reuters skriver at den pensjonerte amerikanske astronauten Armstrong døde etter å ha gjennomgått en bypassoperasjon tidligere denne måneden. Nyhetsbryået AP melder at Armstrongs familie bekrefter dødsfallet.

Som leder for Apollo 11-ekspedisjonen, sammen med kollegaene Buzz Aldrin og Michael Collins, ble Neil Armstrong det første mennesket som satte sin fot på månen. Det historiske øyeblikket skjedde 20. juli 1969, mens millioner av seere fulgte dramtikken på TV-skjermen.

Armstrong og Aldrin tok seg ned på måneoverflaten, som de utforsket i to og en halv time.

Det var på månens overflate Neil Armstrong ytret de verdensberømte ordene, som kommer til å gå ned i historien som et av de mest kjente sitatene fra det 20. århundre:

«That's one small step for a man, one giant leap for mankind».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Neil Armstrong

Det første mennesket som satte sin fot på månen, amerikaneren Neil Armstrong, er død. Armstrong ble 82 år gammel.

Foto: MOLLY RILEY / Reuters

«Motvillig amerikansk helt»

Neil Alden Armstrong ble født 5. august 1930 i Ohio, og blir av nyhetsbyrået AP beskrevet som en stille, selv-erklært «nerd», som ble en verdenshelt da han kaldt og rolig styrte landingsfartøyet «Eagle» ned på månens overflate.

Armstrong begynte sin karriere ved NASAs Glenn Research center. I tillegg til å være astronaut var Armstrong jagerflypilot under Koreakrigen for den amerikanske marinen, testflyger, luftfartsingeniør og universitetsprofessor. Han har også fått en stjerne på Hollywoods Walk of Fame.

I en pressmelding hyller Armstrongs familie ham som en «motvillig amerikansk helt». De skriver videre at han har «stolt tjente landet sitt, som marinepilot, testpilot og astronaut», melder nyhetsbyrået AFP.

Det kommer ikke frem av meldingen fra familien hvor Armstrong, helten fra verdensrommet, døde.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se Armstrong ytre de berømte ordene ««That's one small step for a man, one giant leap for mankind», fra den første månelandingen 20. juli 1969.

Se Armstrong ytre de berømte ordene ««That's one small step for a man, one giant leap for mankind», fra den første månelandingen 20. juli 1969.

– Forferdelig trist

Erik Tandberg (79) er blant Norges fremste romfartseksperter. Sammen med journalisten Jan P. Jansen kommenterte han deler av Apollo 11s ferd og månelandingen for NRK i 1969.

Tandberg mottar budkskapet om Armstrongs død med sorg.

– Jeg synes det er forferdelig trist. Neil Armstrong har fått et navn som virkelig er skrevet inn i verdenshistorien, sier Tandberg til NRK.no.

– Han hadde en bypassoperasjon tidligere denne måneden, som tilsynelatende gikk bra, så dette var veldig synd, sier Tandberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik Tandberg

Den norske romfartseksperten Erik Tandberg kommenterte månelandingen for NRK i 1969.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Største jeg har vært med på

Han beskriver det å kommentere månelandingen som «det største jeg har vært med på».

– Det var noe spesielt stort med det at det var første gang mennesker skulle landet på et annet himmellegeme. Mennesker kommer til å lande på mange himmellegemer i fremtiden, men det er bare én gang det er første gang man lander på et annet legeme enn jorden, sier Tandberg.

Tandberg husker landingen som svært spennende, ikke bare fordi det var første gang mennesket landet på månen.

– Som den fagmannen han var, insisterte Armstrong på å ta manuell kontroll over «Eagle» (landingsfartøyet, journ. anm.) under landingen, fordi han ikke var fornøyd med det området som hadde blitt valgt ut på forhånd. Dette området var humpete og ujevnt, og Armstrong ville ha et som var jevnere, forteller Tandberg.

Neil Armstrong Barack Obama

Neil Armstrong møter USAs president Barack Obama i Det hvite hus, 20. juli 2009.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Møtte Neil Armstrong flere ganger

Neil Armstrong fant et jevnere område, men den manuelle manøvreringen kostet mye ekstra drivstoff.

– Så mye, at kontrolltårnet begynte å bli bekymret for om dette skulle gå. Men det gjorde det selvfølgelig, og Armstrong har senere fortalt at han hadde full kontroll, sier Tandberg.

Tandberg møtte Armstrong flere ganger, blant annet da hele mannskapet besøkte Norge og tok lunsj på slottet høsten 1969. I 2006 intervjuet også Tandberg Armstrong om månelandingen i Oslo konserthus.

– Neil Armstrong var en fagmann, stillfaren og godt likt. Det oste respekt av ham, forteller Tandberg.

Armstrong hylles av Obama

USAs president Barack Obama var raskt ute med å hedre den avdøde romfartshelten. En «svært bedrøvet» Obama hyller Armstrong «en av landets største helter noensinne», for å ha inspirert en hel generasjon til å «strekke seg mot stjernene». Videre beskriver Obama helten fra verdensrommet slik:

– Neil var en blant de aller største amerikanske helter - ikke bare i sin tid, men noensinne, sier Obama i en uttalelse etter at Armstrongs død ble kjent.

Obama møtte blant annet den første mannen på månen under 40-års markeringen for Apollo 11s romferd og månelandingen i Det hvite hus, 20. juli 2009.

– Da han og hans mannskap tok av med Apollo 11 i 1969, bar de med seg håpet til en hel nasjon. De dro ut for å vise verden at den amerikanske ånden kan se forbi det som virker umulig å forestille seg - og at med nok drivkraft og oppfinnsomhet, er alt mulig.

– Da Neil satte fot på månens overflate for første gang, leverte han et øyeblikk med menneskelig oppnåelse som aldri vil bli glemt, sier Obama.

Også på sosiale medier er budskapet om Neil Armstrongs død det mest aktuelle temaet lørdag kveld. Emnet «RIP Neil Armstrong» er det mest brukte på det sosiale nettstedet Twitter.

«Mannen med det lille skrittet, men store spranget, har gått bort. Farvel, Neil Armstrong», skriver en norsk Twitter-bruker lørdag kveld.