Hopp til innhold

Avviser at dyr som forlater parken viser et kommende vulkanutbrudd

En ny video viser bisonokser som løper vekk fra nasjonalparken Yellowstone. Det har satt i gang rykter om at supervulkanen som ligger under parken snart vil ha utbrudd.

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Videoen fra Yellowstone ble publisert på nett 20. mars, ti dager før parken ble rammet av det kraftigste jordskjelvet som har rammet området på 34 år.

Skjelvet hadde en styrke på moderate 4,8, og det er ikke registrert noen skader. Skjelvet fulgte etter en serie mindre rystelser de siste dagene, og det kunne kjennes i flere småbyer i Montana.

Ingenting tyder på at jordskjelvet er et varsel om at den enorme supervulkanen, som har et underjordisk krater på nærmere 50 kilometer, skulle være i nærheten av et utbrudd.

Les også: Supervulkan kan forårsake apokalypse

Se hva et utbrudd fra supervulkanen vil føre til, nederst i artikkelen

– Helt normalt

For å komme ryktene om verdens snarlige undergang til livs, postet nasjonalparken sin egen video der de avdramatiserer både jordskjelvet og dyrene som flykter fra området.

– Dyrene forlater parken fordi det er vinter, og vanskelig å finne mat. De pleier å dra til lavere områder, men når det blir varmere vil de komme tilbake, sier talsperson Al Nash.

– Vi har ikke sett noe som tyder på at vulkanen er i ferd med å ha et utbrudd, forsikrer han.

Forskerne mener at vulkanen ikke ligger an til et stort utbrudd på flere titusener av år, selv om det kan påregnes mindre lavautbrudd med noen tusen års mellomrom.

Se den offisielle videoen fra Yellowstone:

Apokalyptiske vulkanutbrudd

Det største utbruddet i vulkanen skjedde for 2 millioner år siden.

Flere ganger har supervulkanen under nasjonalparken Yellowstone i USA hatt utbrudd så kraftige at de kalles apokalyptiske. Vulkanen hadde utbrudd for 2,1 millioner år siden, 1,3 millioner år siden, og siste gang for 640.000 år siden. Vulkanen er fremdeles aktiv, og mange frykter at et nytt utbrudd vil utslette store deler av USA.

Under det første utbruddet ble halve Nord-Amerika dekket av aske, og prehistoriske dyrearter ble utryddet tusener av kilometer fra utbruddet.

Askeskyen fra et utbrudd i Yellowstone kan nå Norge i løpet av få dager. Dessuten vil et apokalyptisk vulkanutbrudd kunne føre til en vulkansk vinter, fordi svovelsyre og aske som kommer opp i stratosfæren sperrer for sola i flere år, noe som vil føre til katastrofale klimaendringer.

Det er ca. 26.500 år siden sist verden så et supervulkanutbrudd.

Video Supervulkaner.mp4

Se video: Yellowstone kan bli Eyjafjallajökull ganger én million

Yellowstone supervulkan
Foto: National Park Service/United States federal governmen

SISTE NYTT

Siste nytt