NRK Meny
Normal

Nei til fri rettshjelp for hunder

Sveitserne har stemt nei til forslaget om at fisker, hamstre, hunder, katter og andre trengende dyr skal ha krav på fri rettshjelp.

Golden retriever

Hunder og andre dyr får ikke fri rettshjelp i Sveits. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

I overkant av 70 prosent stemte nei i søndagens folkeavstemning, ifølge de foreløpige resultatene.

Det var dyrevernsorganisasjonen Schweizer Tierschutz (STS) som gjennom et såkalt folkeinitiativ med 100.000 underskrifter fikk tvunget igjennom folkeavstemningen.

Positive til ideen

Ifølge meningsmålingene stiller sveitsere seg positive til ideen, men tydeligvis var det ikke mange nok tilhengere av dyreadvokater som tok seg til valglokalene. Det er imidlertid fortsatt fritt fram for regionale vedtak om rettshjelp til dyr, noe kantonen Zurich vedtok så tidlig som i 1992.

Advokat Antoine Gotschel er mannen som har ledet kampen for fri rettshjelp for dyr.

Han tar hvert år opptil 200 saker for retten, men har irritert seg over at det som regel er de snodigste sakene som får mest oppmerksomhet. Ett eksempel er da han i retten representerte en gjedde som ble torturert i hjel av en fisker.

Dyreplageri

De fleste saken handler imidlertid om hunder, katter og buskap som utsettes for grovt dyrplageri. Klientene har nesten alltid dårlig betalingsevne, så Gotschels honorarer betales av kantonmyndighetene i Zurich.

Svetis har en av verdens strengeste lover for beskyttelse av dyr. Men straffen for mennesker som dømmes for dyrplageri, blir likevel ofte lav. Gotschel mener det er logisk at man tvinger rettsvesenet til å ta dyr mer alvorlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt