NRK Meny
Normal

Nei til skatt på bankinnskudd på Kypros

Nasjonalforsamlingen på Kypros sier nei til et forslag om skatt på bankinnskudd som vilkår for et kriselån fra EU og IMF.

Kypriotiske demonstranter under en markering mot krisepakken utenfor nasjonalforsamlingen i Nicosia

STERK MOTSTAND: Kypriotiske demonstranter markerer sin motstand mot krisepakken utenfor nasjonalforsamlingen i Nicosia.

Foto: BARBARA LABORDE / Afp

Som ventet stemte et klart flertall av medlemmene i nasjonalforsamlingen nei til forslaget. Av de 56 representantene i parlamentet stemte 36 imot, 19 avsto fra å stemme, mens ingen stemte for. Én representant var ikke til stede under avstemningen.

– Lovforslaget er avvist, sier nasjonalforsamlingens president Yiannakis Omirou, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nikos Anastasiades president på Kypros.

KRISEMØTE: Kypros' president Nikos Anastasiades har innkalt alle partilederne til et krisemøte onsdag der man skal drøfte situasjonen videre.

Foto: Dimitri Messinis / Ap

Avvisningen fører til usikkerhet rundt om landet får en internasjonal økonomisk hjelpepakke på ti millioner euro, vel 75 milliarder kroner, som er avtalt med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Pakken skulle forhindre økonomisk kollaps og bankkrise i landet.

Forslaget om skatt på bakinnskudd var svært kontroversielt og har fått flere til kyprioter til å demonstrere de siste dagene.

Krisemøte onsdag

Det var på forhånd klart at EU-landene ville holde tilbake kriselånet hvis nasjonalforsamlingen ikke vedtok redningspakken. Dermed er Kypros enda nærmere en statsbankerott, med alvorlige konsekvenser for hele eurosonen.

President Nikos Anastasiades har innkalt alle partilederne til et krisemøte onsdag der man skal drøfte situasjonen videre.

Bakgrunnen for forslaget om skatt på bankinnskudd er at eurolandene og IMF nekter å ta hele regningen for å redde bankvesenet på Kypros. De krevde derfor at innskuddsgarantien skulle brytes og en engangsskatt innføres.

(Saken fortsetter under bildet)

Kypros' nasjonalforsamling stemte ned et forslag om skatt på bankinnskudd

KLART FLERTALL IMOT: Som ventet stemte et klart flertall av medlemmene i nasjonalforsamlingen nei til forslaget. Av de 56 representantene i parlamentet stemte 36 imot, 19 avsto fra å stemme, mens ingen stemte for. Én representant var ikke til stede under avstemningen.

Foto: Yiannis Nissiotis / Reuters

Kompromissforslag

Men president Anastasiades nektet på sin side å godta en avgift på over 10 prosent på de største innskuddene – tilsynelatende av frykt for å ødelegge Kypros' renommé som skatteparadis. Dermed måtte også småsparerne være med på å betale.

Protest Kypros

KONTROVERSIELT: Skatteforslaget var svært kontroversielt på Kypros, og har fått flere til kyprioter til å demonstrere de siste dagene.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Redningsplanen for de kypriotiske bankene innebar i utgangspunktet at innskudd på opp til 100.000 euro skulle beskattes med 6,75 prosent, mens større innskudd ville bli belastet med 9,9 prosent.

Regjeringen på Kypros la tirsdag fram et kompromissforslag hvor avgiften var fjernet for innskudd på under 20.000 euro. Men kort tid før møtet i nasjonalforsamlingen startet, varslet parlamentarikere fra landets regjeringsparti at de ikke ville delta i avstemningen. Samtidig ble det klart at en rekke andre partier ville si nei til forslaget.

EU vil skåne småsparere

EU gjør det klart at det ikke er aktuelt å låne Kypros mer penger, siden gjelda da vil bli for stor. Som følge av reaksjonene ber EU i stedet om økt skatt på de største innskuddene.

Det var landene i eurosonen selv som ba Kypros om å skåne småsparerne og la dem slippe å betale for å redde de kypriotiske bankene.

«Små innskytere må behandles annerledes enn store», het det i en uttalelse fra Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem mandag kveld.

Dijsselbloem, som leder eurogruppen, ønsket også at innskuddsgarantien for innskudd opptil 100.000 euro skulle respekteres.

Også IMF-sjef Christine Lagarde støtter ideen om å gjøre avgiften mer progressiv.

Smittefare

I frykt for at folk skulle tømme kontoene sine for penger for å unngå den nye avgiften, er bankene på Kypros stengt fram til torsdag.

En lang rekke analytikere og finansfolk har advart mot at uro kan spre seg blant bankkunder også i andre euroland hvis innskuddsgarantien brytes på Kypros.

Sjefen for Det internasjonale finansinstituttet (IIF), Tim Adams, mener den foreslåtte avgiften ville ha satt en «utrolig farlig» presedens.

Han er svært bekymret for at bankkunder i andre EU-land kan bli redde for å miste sparepenger.

Hvis folk begynner å tømme kontoene sine, kan det skape store problemer for europeiske banker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt