NRK Meny
Normal

Nei takk til nasjonalist-samarbeid

London (NRK): Lederen for det britiske arbeiderpartiet, Labour, utelukker en koalisjon med det skotske nasjonalistpartiet etter valget i mai. Ed Miliband mener avstanden mellom partiene er for stor.

Britisk valgkampplakat

VALGKAMP-PLAKAT: Labour-leder Ed Miliband i lomma på den tidligere lederen for det skotske nasjonalistpartiet, SNP, Alex Salmond.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Ingen av de britiske partiene ligger an til å få flertall alene ved parlamentsvalget 7. mai, slik situasjonen også var ved valget i 2010. Dermed må enten Labour eller de konservative danne en koalisjonsregjering med et eller flere andre partier for å få flertall i parlamentet. Alternativet er å som mindretallsregjering. Begge deler er svært sjeldent i britisk historie, men i fem år har Storbritannia blitt styrt av nettopp en koalisjon, bestående av de konservative og Liberaldemokratene.

Fordi de venstreorienterte skotske nasjonalistene (SNP) har opplevd en formidable fremgang siden de tapte avstemningen om et løsrevet Skottland i fjor høst, har det lenge vært spekulert i at de kan komme til sørge for at den neste statsministeren heter Ed Miliband. Det alternativet la hovedpersonen selv dødt i dag.

Les også: Nasjonalistene kan gjøre rent bord i Skottland

Les også: Statsminister Cameron nekter mer enn én tv-debatt

Spiser opp Labour

- Det kommer ikke til å være ministre fra SNP i noen regjering jeg leder, sa Ed Miliband.

Tradisjonelt har partiet hans alltid hatt stor oppslutning i Skottland. I dag har partiet 41 av de 59 valgkretsene, men dersom meningsmålingene holder seg, ligger de an til å miste nesten samtlige av dem til nasjonalistene.

Nasjonalistene kommer dermed til å mangedoble antall seter i Westminster i London, og kan bli Storbritannias tredje største parti i neste periode. Et uavhengig Skottland er stadig deres fremste kampsak, selv om flertallet av skottene ville noe annet i folkeavstemningen i fjor.

- Det er store forskjeller på oss på mange områder, ikke bare som Storbritannia og en ny folkeavstemning, men også om finansiering av landene i Storbritannia og rettferdig skattlegging, slår Miliband fast i dag.

Ble kalt feig

David Cameron

PRESS: Statsminister David Cameron vil at Labour skal ta avstand fra de skotske nasjonalistene.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Statsminister David Cameron og hans konservative parti har i lengre tid presset Miliband til å ta avstand fra de skotske nasjonalistene. Under statsministeres spørretime sist onsdag kalte Cameron sin politiske hovedmotstander for både «feig» og «avskyelig» for ikke å avskrive samarbeid med et parti som ifølge statsministeren «ønsker å rive i stykker landet».

Nå har avklaringen kommet, men skulle han bli statsminister kan han neppe avskrive SNP de neste fem årene, særlig ikke hvis de får den oppslutningen målingene antyder.

Hvorvidt Liberaldemokratene fortsatt støtter de konservative eller bytter side til Labour i neste periode, er ikke endelig avklart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt