Nedskyting av russisk fly: – Her ligger piloten ubevegelig på bakken

En turkmensk opprørsgruppe hevder at de russiske pilotene er drept etter at tyrkiske jagerfly skjøt ned et russisk kampfly. En amatørvideo viser den ene piloten ligge ubevegelig på bakken.

Russisk pilot på bakken

SE VIDEO: En video som opprørsgruppen har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser det som skal være den ene flygeren liggende ubevegelig på bakken.

En nestkommanderende i den turkmenske brigaden i Syria sier til nyhetsbyrået Reuters at hans styrker skjøt og drepte to piloter fra det nedskutte russiske kampflyet.

De to russiske flygerne skal ha klart å skyte seg ut av flyet. En amatørvideo viser turkmenske opprørere på bakken trolig skyte mot pilotene like etterpå. Det tyrkiske nyhetsbyrået IHA har publisert videoen.

Flere titalls opprørere roper «Allahu Akbar» («Gud er stor») i det angivelige kuleregnet mot pilotene som daler ned fra himmelen i fallskjerm. En av opprørerne ber også de andre om å stanse skytingen og heller ta pilotene som gisler.

Samler seg rundt piloten

Denne videoen viser imidlertid ikke hvordan det går med pilotene når de nærmer seg bakken. Men en annen video fra den turkmenske opprørsgruppen viser det som skal være en av flygerne liggende ubevegelig på bakken.

– En russisk pilot. Gud er størst, sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken.

Opprørsgruppen er en av mange grupper som holder til nordvest i Syria. IS har ingen kjent tilstedeværelse der.

Russisk fly skutt ned

HER STYRTER FLYET: Den tyrkiske TV-kanalen Haberturk viser levende bilder av krigsflyet som styrter i flammer i Syria, og krasjer like ved grensen.

Lavrov avlyser Tyrkia-besøk

Samtidig avlyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov et Tyrkia-besøk, melder AFP.

Lavrov skulle etter planen besøke Tyrkia onsdag som ledd i en pågående tyrkisk-russisk dialog for å forsøke å bedre forbindelsene og komme fram til større enighet om Syria. Lavrov fraråder også russere å reise til Tyrkia.

– Faren for terrorangrep er ikke noe mindre i Tyrkia enn i Egypt, sa den russiske utenriksministeren og viste til bombeangrepet mot et russisk passasjerfly forrige måned.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

SIKKERHETSMØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan innkaller til sikkerhetsmøte i Ankara etter nedskytingen.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Erdogan innkaller til sikkerhetsmøte

Senere tirsdag innkaller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til sikkerhetsmøte i Ankara etter nedskytingen.

Erdogan skal lede møtet, og statsminister Ahmet Davutoglu og øverstkommanderende for landets hær, general Hulusi Akar, skal delta, opplyser kilder nær Erdogan.

Leder for det tyrkiske etterretningsorganet MIT, Hakan Fidan, skal også være til stede på møtet, sammen med flere statsråder, ifølge kildene.

Vladimir Putin

KONSEKVENSER: Nedskytingen kommer til å få alvorlige konsekvenser for Tyrkia, advarer Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

– Kommer til å få konsekvenser for Tyrkia

Tirsdag ettermiddag sa Russlands president Vladimir Putin at nedskytingen kommer til å få alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

– Det russiske flyet utgjorde ikke en trussel mot Tyrkia. Det er som å bli dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister. Jeg kan ikke kalle det som skjedde i dag for noe annet, sa Putin.

Putin sier det russiske kampflyet ble skutt ned over syrisk territorium, én kilometer fra den tyrkiske grensa.

Tyrkiske myndigheter bekreftet tirsdag morgen at de skjøt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom.

SISTE NYTT

Siste nytt