Nedlagd flyplass får nytt liv i kampen mot viruset

BERLIN (NRK): Berlin førebur seg på massevaksinering mot koronaviruset. Målet er å vaksinere 20.000 menneske om dagen.

KhSWFrmPAY4

Skiltet til Eaysjet står framleis ved Tegel flyplass i Berlin. Flyplassen stengde 8. november, og tidlegare brannsjef Albrecht Broemme er i full gang med å forvandle terminal C til vaksinesenter mot koronaviruset.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tegel flyplass i Berlin stengde for godt i november, no vil flyplassen bli vaksinesenter saman med fem andre historiske bygningar i den tyske hovudstaden.

Målet er å vaksinere 20.000 menneske om dagen i heile Berlin, fortel prosjektleiar Albrecht Broemme til nyheitsbyrået Afp.

– Berre ved Tegel vil vi kunne vaksinere 3–4000 menneske om dagen, seier Broemme.

Mitte

Erika Hess ishallen i Mitte er som andre idrettsanlegg «koronastengd». No blir den eit av seks vaksinesenter.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

Brukte lego for å finne beste systemet

Albercht Broemme er ein pensjonert brannsjef, som i vår fekk oppgåva med å bygge feltsjukehus for å sikre kapasiteten i helsesektoren.

No handlar det om å få vaksinert så mange menneske som mogleg. Forbundskanslar Angela Merkel har sagt at vaksine er «lyset i tunnelen» for å kome seg ut av koronakrisa.

Broemme fortel til Afp han bygde ein modell av legoklossar for å finne den mest effektive layouten for massevaksinering ved Tegel flyplass:

– Eg fann eit system der eg tenkte på kor mange vaksineringsbåsar og plass vi treng for å unngå flaskehalsar, seier Broemme.

Kvar «pasient» vil følgje ei bestemt rute.

Først bli «pasienten» registrert, så få sprøyta med vaksine. Sjølve vaksineringa vil ta rundt 2 minutt. Etterpå blir det legesjekk og ein blir observert ei tid på eit venterom.

Heile prosessen ta om lag ein time, og blir samanlikna med det å vandre mellom avdelingane i eit IKEA-kjøpesenter.

GeEm6BIqUYg

Med sine 6,500 kvadratmeter er Arena Berlin er mest kjend som konserthus. No blir det eit av seks vaksineringssenter i Berlin. Albrecht Broemme viser fram layouten for dei ulike stasjonane. Vaksineringa vil ta rundt ein time.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Behov for mange tilsette

Berlin by er no I ferd med å hyre inn personale. Det ikkje berre behov for legar og sjukepleiarar, men også assistentar og sikkerheitsvakter.

Rundt 200–250 vil arbeide på kvart vaksineringssenter.

Mangelen på helsearbeidarar er stor, så myndigheitene håpar pensjonerte sjukepleiarar og medisinstudentar vil melde seg.

Det vil vere strenge reglar for å hindre smittespreiing, som bruk av munnbind og sosial distansering.

a1ns8tvAxJo

Tempelhof flyplass stengde i 2008 og har sidan blitt brukt til mellom anna kunstutstillingar som denne fra september i år.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Klar for vaksinering i midten av desember

Sjølv om ingen korona-vaksine enno er godkjend av EU, skal dei seks sentera i Berlin stå klare i midten av desember.

Helseminister Jens Spahn seier Tyskland har sikra seg om lag 300 millionar dosar.

Broemme seier til Afp han reknar med 80 % av dosane vil kome frå tyske Pfizer-Biontech, medan 20 % vil kome frå britiske AstraZeneca.

AstraZeneca, Universitetet i Oxford

Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene, oppgir selskapet.

Vaksinen AZD1222 er basert på viruset ChAdOx1 fra aper. Dette viruset er endret så det ikke er i stand til å lage kopier av seg selv, så det fører ikke til sykdom. Forskerne har også endret viruset så det har med seg litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset.

Det som skjer er følgende: Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at dere koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Johnson & Johnson

Vaksinen er i fase 3 av utviklingen.

Vaksinen Ad26. COV2.S er basert på viruset ad26. Det er et forkjølelsesvirus som sirkulerer blant mennesker. Dette er viruset er endret av forskerne slik at det ikke kan føre til sykdom hos mennesker. Det bærer også med seg et ekstra gen, litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Novavax med samarbeidspartnere

Novavax forventer resultater tidlig i 2021.

Vaksinen NVX-CoV2373 er basert på det som kalles nanopartikler. Det er mikroskopiske strukturer. Novavax-vaksinen har nanopartikler som i hovedsak er en ekstrakt fra planten Quillaja saponaria. Denne ekstrakten brukes i store deler av verden som et tilsetningsstoff i matvarer, men har også medisinske egenskaper. I tillegg er partiklene i vaksinen bygd opp av kolesterol og fettsyrer. Partiklene bærer også med seg «spike proteinet» fra koronaviruset. Disse spikene er produsert i genmanipulerte gjærceller og blir tilsatt partiklene i produksjonsprosessen.

Det som skjer er følgende:

Vaksinen virker på to måter. Nanopartiklene får immunsystemet ditt til å reagere bedre, og spike-proteinene får immunsystemet til å reagere som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen.

Du er vaksinert.

Moderna

Moderna er godkjent i EU og Norrge. Vaksinering med Moderna er i gang i Norge

Vaksinen mRNA-1273 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en liten gruppe unge og friske mennesker for å se om immunforsvaret reagerer. Forskerne undersøker også om den gir kraftige og kanskje farlige bivirkninger. I tillegg blir det ut fra resultatene anslått hvor mye vaksine som bør bli gitt.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en større gruppe som er bredere sammensatt. Målet er å finne eventuelle variasjoner i reaksjon fra immunsystemet og mer data om bivirkninger og den mest fornuftige mengden vaksine.

I denne fasen blir det undersøkt om vaksinen gir beskyttelse mot sykdom og om den fører til mer sjeldne bivirkninger. Flere tusen mennesker får vaksinen og flere tusen mennesker får en narre-vaksine. Ingen vet hvem som får hva. Dette er for å sikre gode vitenskapelige data.

Vaksinen er klar for distribusjon

Vaksinen er godkjent for bruk i EU og i Norge.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 25.01.2021
2 048
Smittede/uke
135
Innlagte
544
Døde
71 971
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt