NRK Meny
Normal

Nedjusterer siktelse mot israelsk soldat

Den israelske soldaten som skjøt en allerede såret palestiner i hodet, løslates fra varetekt. Det skjer samme dag som siktelsen mot ham ble endret fra overlagt til forsettlig drap.

En oppsiktsvekkende video som i dag er blitt kjent, viser en israelsk soldat som sikter og skyter en liggende mann i hodet på gata i Hebron på Vestbredden.

SKYTER: Videoen viser at en av de israelske soldatene tar ladegrep og skyter mannen som ligger på bakken.

I et fengslingsmøte i dag, gjorde påtaleansvarlig oberstløytnant Edoram Rigler det klart at de nedjusterer siktelsen til forsettlig drap, skriver Haaretz.

Rigler sa samtidig at han føler seg trygg på at han kan få soldaten dømt for forsettlig drap, i motsetning til overlagt drap.

– Svarte «terroristen fortjente å dø»

Han viser til uttalelser soldaten skal ha kommet med rett etter at han skjøt og drepte palestineren, som er identifisert som en 21-åring, som lå såret og urørlig på bakken.

– Da han rett etter at han skjøt ble spurt hvorfor han gjorde det, svarte han at «terroristen fortjente å dø». Han skal også ha fortalt en medsoldat at han drepte palestineren «fordi han knivstakk vennen min og forsøkte å drepe ham, så han fortjente å dø», sier Rigler.

Soldaten skal senere i avhør ha endret uttalelsene og sagt at han skjøt i nødverge.

Ble filmet

En amatørvideo som ble offentliggjort i forrige uke, viser hvordan den israelske soldaten tar ladegrep og skyter den sårede palestineren, som ligger urørlig på bakken.

Forut for dette skal 21-åringen og en annen palestinsk mann ha angrepet en israelsk soldat med kniv i Hebron på Vestbredden. De to mennene skal ha blitt skutt mot tilbake. Den ene døde umiddelbart, mens 21-åringen ble liggende såret, men i live, på bakken. Først etter noe tid kom den nå drapssiktede soldaten til stedet, og etter hvert tok han ladegrep, gikk mot 21-åringen og skjøt ham i hodet.

Soldaten ble tatt ut av tjeneste og har siden vært under etterforskning.

En drept palestinsk mann ligger tildekket på gaten i Hebron på Vestbreddem

DREPT: Bortenfor den drepte palestinske mannen ligger en kniv på bakken. 21-åringen og en annen palestinsk mann skal ha gått til angrep med kniv på en israelsk soldat før de ble skutt. 21-åringen overlevde de første skuddene, men døde da han ble skutt i hodet mens han lå såret på bakken.

Foto: HAZEM BADER / Afp

Dommer: – Skjøt med hensikt

I dag besluttet en militærdomstol at han skal løslates fra varetekt og overføres til det som omtales som en åpen militærleir, ifølge Jerusalem Post.

Dommeren gjorde det imidlertid klart at det synes som om den israelske soldaten handlet med forsett.

– Det er ingen tvil om at skytingen mot palestineren var med hensikt. Det er ingen tvil om at siktede skjøt av egen fri vilje, sa dommeren, ifølge Jerusalem Post.

Slik vil forsvareren få soldaten frikjent

Den siktede soldatens forsvarer Ilan Katz har uttalt at han forventer å få sin klient frikjent.

Dersom obduksjonen viser at den 21-årige palestineren allerede var kritisk såret da den nå siktede soldaten avfyrte de fatale skuddene, mener Katz det taler for at 21-åringen ville ha dødd uansett, skriver Jerusalem Post.

Samtidig mener han at dersom 21-åringen ikke var kritisk såret, ville han være i stand til å utgjøre en trussel – noe han i så fall mener legitimerer at soldaten skjøt og drepte ham.

En israelsk soldat som er siktet for å ha drept en palestinsk mann, føres inn i en militærdomstol

DRAPSSIKTET: Den israelske soldaten (med ryggen til) som er siktet for å ha drept en palestinsk mann i forrige uke, føres inn i militærdomstolen tirsdag denne uken.

Foto: JACK GUEZ / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt