Nederlandske kvinner jobber minst av alle

DELFT, NEDERLAND (NRK): Lykken er å jobbe mindre, mener kvinner i Nederland. De jobber mindre enn alle andre EU-borgere og gjør sjelden karriere.

Linda Van Aken

– Hvis du velger å få barn, så får du ta vare på dem selv, sier Linda Van Aken.

Foto: NRK

Rundt tre av fire yrkesaktive kvinner jobber deltid.

– Hvis du velger å få barn, så får du ta vare på dem selv, sier Linda Van Aken.

Hun står i den nyvaskede stua. Barna har nettopp fått pærebiter i skåler. Datteren Anna-Sophia på to år liker egentlig ikke pære. Hun stapper likevel en bit i munnen og lager grimaser.

Tredagers uke

– Min mor var alltid der for meg, min svigermor for min mann, og jeg vil være der for mine barn, forteller Linda Van Aken.

Kasser med leker og bøker står stablet under trappe i det lille rekkehuset. Utenfor flyter elva rolig forbi. Her har ingen det travelt.

– Tre dager er mer enn nok, sier Linda.

Barnevernspedagogen gikk ned til tre dagers arbeidsuke da hun ble gravid, og hun har ingen planer om å jobbe fullt igjen.

– Konservative

Kvinner i Nederland jobber mindre enn andre EU-borgere.

Nederlandske kvinner jobber mindre enn alle andre EU-borgere og gjør sjelden karriere.

Men ifølge Organisasjonen for samarbeid og utvikling, OECD, bør nederlandske kvinner jobbe mer for å få fart på en kriserammet økonomi selv om landet skårer høyt i antall yrkesaktive kvinner.

– Vi har ikke råd til at de jobber to eller tre dager i uka etter at Nederland har investert i utdanningen deres, sier professor Lies Wesseling ved universitetet i Maastricht.

Hun forteller at selv om Nederlendere fremstår som liberale på linje med nordmenn, så er de mer konservative enn oss.

– Vi har en sterk overbevisning om at barna har det best hjemme. Barnehage og au pair blir alltid forstått som nest best, sier hun.

Lykkelige

Konsekvensene er at det er veldig få kvinner på toppen av samfunnet. Landet har ennå ikke hatt en kvinnelig statsminister og blir forbigått av land som Tyrkia i antall professorer.

Professor Lies Wesseling ved universitetet i Maastricht.

Professor Lies Wesseling ved universitetet i Maastricht.

Les også: – Kvinner vet ikke hva de gjør når de velger deltid

– Vi er på nivå med tradisjonelle land som Portugal, forteller Wesseling. Men ifølge undersøkelser er kvinnene lykkelige med valget fordi de mestrer å jobbe, men unngår anklager om at de prioriterer karriere foran barna, legger hun til.

Linda Van Aken ville ikke hatt det annerledes uansett.

– Du har valgt å få barn, og barn har du ikke på deltid, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt