Hopp til innhold

Nederlandsk prins døde etter skiulykken

Prins Johan Friso, som ble tatt av et snøskred i Østerrike i februar i fjor, døde i dag – uten å ha kommet til full bevissthet.

Prins Johan Friso

Prins Johan Friso.

Foto: MIRO KUZMANOVIC / Reuters

Prins Johan Friso (44), til vanlig kalt Friso, var den nest eldste sønnen til eksdronning Beatrix, som abdiserte 30. april i år.

Broren Willem-Alexander overtok tronen mens broren fortsatt ble behandlet for hjerneskadene han pådro seg, etter ulykken i de østerrikske alper 17. februar i fjor.

Dronning Beatrix og Mabel Wisse Smit, gift med prins Johan Friso

Moren Beatrix og kona Mabel Wisse Smit avbildet i det de ankom sykehuset i Innsbruck etter ulykken.

Foto: Pierre Teyssot / Afp
Prins Willem-Alexander og Maxima

Broren, nå kong Willem-Alexandre og hans kone Maxima, avbildet i Lech to dager etter ulykken.

Foto: Felix Kaestle / Ap

Kjørte utenfor løypene

Pris Johan Friso var på skiferie i i Lech i Østerrike sammen med resten av kongefamilien da ulykken skjedde. Lech er stedet hvor kongefamilien har feriert vinterstid i flere tiår.

Prisen sto på ski med tre andre da snøskredet kom.

De fire hadde tatt skiheisen til øverste nivå og valgte en umerket løype nedover til tross for at det var utstedt et skredvarsel for området. Skredfaren lå på nivå fire, på en skala til fem.

Prinsen la begravd under snø mellom 15–20 minutter før han ble funnet.

Han ble funnet og gravd frem av redningsmannskaper, som satte i gang gjenopplivning fordi hjertet hadde stanset.

Det ble raskt påvist at prinsen hadde store hjerneskader som følge av lang tid uten tilgang på oksygen etter at han var tatt av snømassene.

Den nederlandske prinsen ble først innlagt på et sykehus i Innsbruck og deretter fløyet til i London for videre behandling. I forrige måned ble han brakt tilbake til Haag og slottet Huis ten Bosc, det ble da tolket som om det ikke var noe mer å gjøre.

Ifølge en uttalelse fra den nederlandske regjeringen og hoffet i ettermiddag døde prinsen som følge av komplikasjoner fra skadene som oksygenmangelen under skiulykken førte til. Det heter videre at prinsen aldri kom til ordentlig bevissthet igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Prins Johan Friso med familie

Prins Johan Friso og hans familie var i likhet med resten av den nederlandske kongefamilien glad i å stå på ski. Her sammen med kona Mabel Wisse Smit og døtrene Luana og Zaria i februar 2011, ett år før ulykken skjedde.

Foto: FRANK VAN BEEK / Afp

Gav fra seg arvetretten til tronen

Prins Johan Friso gav i 2004 fra seg retten til den nederlandske tronen, da han giftet seg med menneskerettsaktivisten Mabel Wisse Smit.

Dette var året etter at broren Willem-Alexander hadde fått sin første datter, som overtok onkelens plass som nummer tre i arverekken.

Bakgrunnen for at prinsen frasa seg arveretten var at den nederlandske regjeringen mente at han og hans kommende ektefelle hadde gitt misvisende opplysninger om hennes tidligere forhold til en avdød mann som i nederlandsk presse ble betegnet som «en gangster».

Dermed nektet regjeringen å gi sitt samtykke til bryllupet, fordi etter nederlandsk lov er regjeringen og nasjonalforsamlingen ansvarlig for de kongeliges handlinger. Løsningen ble at Johan Friso frasa retten til tronen.

Prinsen var, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, utdannet som ingeniør, innen fly- og romfartsteknologi og innen økonomi.

Han gjorde karriere i storbanken Goldman Sachs i London og ved forskningsinstituttet TNO i nederlandske Delft. Den siste stillingen han hadde var som finanssjef ved det internasjonale selskapet for anrikning av uran URENCO.

Han uttalte flere ganger offentlig at han var svært glad for at han ikke var tronarvingen.

– For min del kan man gjerne banke opp Alex, men ikke slå ham i hjel, for da må jeg på tronen, sa han med henvisning til sin storebror – Nederlands nåværende kong Willem-Alexander.

Da han var ung, gikk det rykter om at han var homofil, fordi han aldri viste seg sammen med noen kjæreste. I 2001 var spekulasjonene så sterke at han følte seg nødt til å gå ut med en offentlig korrigering. Få måneder senere viste han seg sammen med Mabel Wisse Smit, hvis forlovelse førte til rojale kontroverser.

Den avdøde prinsen etterlater seg to små døtre.